ΣΤΙΛ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς καθόρισε τη δική της στιλιστική κληρονομιά


Μάρθα Κουμπάνη

9 Σεπτεμβρίου 2022

Βασίλισσα Ελισάβετ: Πώς καθόρισε τη δική της στιλιστική κληρονομιά
Getty/Ideal Image
Το ιδιαίτερο, μοναδικό στιλ της Βασίλισσας Ελισάβετ II μέσα στις δεκαετίες

H βασίλισα Ελισάβετ έφυγε από την ζωή χθες στα 96 της χρόνια και βύθισε την Μ. Βρετανία στο πένθος. Ήταν η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία και ως τέτοια δεν άφησε ποτέ την εικόνα της στην τύχη. Τα 70 χρόνια της στο θρόνο δεν χαρακτηρίστηκαν μόνο από την εντυπωσιακή βασιλεία της και την αξιοσημείωτη διπλωματία της. Το στιλ της, το οποίο όλα αυτά τα χρόνια ευνόησε σταθερά τη βασιλική κομψότητα έναντι των εφήμερων τάσεων, με μια εντυπωσιακή γκαρνταρόμπα, που μιλούσε για τη βαθιά κατανόηση του ρόλου της ως ηγέτη της χώρας της - αφήνοντάς μας κληρονομιά, εμφανίσεις που θεωρούνται από τις πιο εμβληματικές στον κόσμο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε το δικό της μοναδικό στιλ, το οποίο εξελίχθηκε μέσα στις δεκαετίες ενώ πολλές φορές το χρησιμοποίησε ως μέσο για να κάνει μια δήλωση.

Jenny.Gr
Getty/Ideal Image

Στα πρώτα της χρόνια ως πριγκίπισσα, η Ελισάβετ προτιμούσε τις καθαρές σιλουέτες, με τονισμένη μέση, ένα στιλ που αντικατόπτριζε την εποχή, ειδικά για την κατεστραμμένη από τον πόλεμο και τη μεταπολεμική Αγγλία. Η Ελισάβετ έδειξε την ευαισθησία της στις προκλήσεις που αντιμετώπιζε η χώρα της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όταν παντρεύτηκε τον Philip Mountbatten, τον δούκα του Εδιμβούργου, το 1947. Ο πόλεμος είχε τελειώσει δύο χρόνια πριν από τον γάμο της και η τότε πριγκίπισσα χρησιμοποίησε κουπόνια που είχε αποθηκεύσει για να αγοράσει το τούλι, το σιφόν και το μετάξι για το βασιλικό νυφικό της, στολισμένο με μαργαριτάρια, σχεδιασμένο από τον βρετανό σχεδιαστή Norman Hartnell -ο οποίος ήταν περισσότερο γνωστος για την δουλειά του με τις κυρίες της βασιλικής οικογένειας.

Έξι χρόνια αργότερα, η Ελισάβετ στράφηκε ξανά στον Norman Hartnell, για το φόρεμα της στέψης, ένα λευκό σατέν φόρεμα κεντημένο με χρυσό και ασημί νήμα και διακοσμημένο με μαργαριτάρια.

Η γκαρνταρόμπα της Βασίλισσας αποτελούνταν από βασικά στοιχεία που ήταν σταθερά για τις επτά δεκαετίες της στον θρόνο: Οι μαύρες τσάντες Launer της Αυτού Μεγαλειότητας, οι prim pumps και η ασυναγώνιστη συλλογή από καρφίτσες-κειμήλια την συνόδευσαν σε χιλιάδες βασιλικούς περιπάτους, δεκάδες κρατικές επισκέψεις και αμέτρητους ανθρώπους να την επευφημούν.

Jenny.Gr
Getty/Ideal Image

Δεν άλλαζε για τίποτα στον κόσμο τα Anello & Davide loafers, που επέλεγε για τα καθημερινά της καθήκοντα, ενώ τα looks που επέλεγε για τις αποδράσεις της στην εξοχή περιλάμβαναν καμπαρντίνες και καπιτονέ πανωφόρια, γαλότσες και τα signature μαντήλια στα μαλλιά.

Εν τω μεταξύ, η αγάπη της για το τολμηρό χρώμα - για να μην αναφέρουμε τη λεπτομέρεια - εξασφάλιζε ότι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναίκες στον κόσμο θα ξεχώριζε πάντα στο πλήθος.

Η γκαρνταρόμπα της βασίλισσας μετά τη στέψη της, αντικατόπτρισε τη βαθιά κατανόηση που είχε για τον ρόλο της ως ηγέτης της χώρας της. Έχοντας αυτό κατά νου, προτιμούσε κλασικές, καθαρές γραμμές και εμφανίσεις που ήταν elegant, αλλά όχι απαραίτητα trend-setting. Αν και οι σιλουέτες και τα μήκη ήταν συντηρητικά, η Ελισάβετ σίγουρα βρήκε άλλους τρόπους για να εκφραστεί, στρεφόμενη σε έντονα χρώματα, ζωηρά prints και τολμηρα αξεσουάρ όπως καπέλα, γάντια και τσαντάκια.

Οι τάσεις της μόδας που συνδέονται στενότερα με τη βασίλισσα Ελισάβετ, ωστόσο, ήρθαν τα τελευταία χρόνια της ζωής της, όπου η αγάπη της για το color blocking και τις μονόχρωμες εμφανίσεις την έκαναν ένα πραγματικό style icon.

Jenny.Gr
Getty/Ideal Image

Το ντύσιμο σε μια απόχρωση head-to-toe ήταν γοητευτικό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την προσοχή που αφιέρωνε η Ελισάβετ για να διασφαλίσει ότι τα αξεσουάρ της θα ταίριαζαν με την εμφάνιση. Αρκεί να κοιτάξει κανείς τις περίφημες ομπρέλες της, τις οποίες ταίριαζε με κόπο στα διάφορα ρούχα της. Matching sets, κομψά μαντό και μίντι φούστες σε ασορτί τόνους και φυσικά τα καπέλα, απαραίτητο μέρος της βρετανικής fashion culture, έγιναν η υπογραφή της.

Η εμμονή της Βασίλισσας στα ζωηρά και φωτεινά χρώματα δεν ήταν απλώς ένα αισθητικό καπρίτσιο.

«Πρέπει να ξεχωρίζει για να μπορούν οι άνθρωποι να πουν «είδα τη βασίλισσα»»

Στο ντοκιμαντέρ The Queen at 90, η νύφη της Sophie, Κόμισσα του Wessex, εξηγεί ότι υπήρχε ένας πολύ ρεαλιστικός λόγος για τις εκτυφλωτικές εμφανίσεις της: Να ξεχωρίζει στο πλήθος.

«Πρέπει να ξεχωρίζει για να μπορούν οι άνθρωποι να πουν "είδα τη βασίλισσα"», είπε. «Μην ξεχνάτε ότι όταν εμφανίζεται κάπου, τα πλήθος είναι αμέτρητο και κάποιος θέλει να μπορεί να πει ότι είδε λίγο από το καπέλο της βασίλισσας καθώς περνούσε».

Από πολλές απόψεις, η Βασίλισσα άνοιξε τον δρόμο για το uniform dressing. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσέγγιση της στο επίσημο ένδυμα. Η βασίλισσα λάτρευε ένα μακρυμάνικο φόρεμα, τις περισσότερες φορές διακοσμημένο με κρύσταλλα ή παγιέτες. Η επανάληψη αυτής της φόρμουλας δεν ήταν καθόλου βαρετή, αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο συνδύαζε τα αξεσουάρ: Η σωστή τιάρα, τα γάντια και τα κοσμήματα έδωσαν νέα πνοή σε αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια αρκετά παραδοσιακή βασιλική γκαρνταρόμπα.

Με τη μετρημένη κομψότητά της και τις καλόγουστες, μελετημένες επιλογές της η βασίλισσα Ελισάβετ δημιούργησε ένα πλαίσιο μόδας για τις σύγχρονες royals, εξισορροπώντας το έντονο προσωπικό γούστο με την αυτογνωσία του ρόλου της ως ηγέτη.

Δείτε την εξέλιξη του στιλ της στη gallery που ακολουθεί: