ΣΤΙΛ

Sheer Trend: Πώς η μεγαλύτερη τάση της σεζόν γίνεται ένα statement για τα γυναικεία δικαιώματα


Μάρθα Κουμπάνη

29 Σεπτεμβρίου 2022

Sheer Trend: Πώς η μεγαλύτερη τάση της σεζόν γίνεται ένα statement για τα γυναικεία δικαιώματα
Η μεγαλύτερη τάση της σεζόν έχει ένα μήνυμα για τα γυναικεία δικαιώματα

Η μόδα μπορεί να είναι άστατη: Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, αφήνοντάς μας είτε να αγοράζουμε μερικά νέα κομμάτια της μόδας κάθε σεζόν είτε να κρατάμε τα ρούχα των ονείρων μας καρφιτσωμένα στους διάφορους πίνακες Pinterest με την ελπίδα ότι ο κύκλος των τάσεων θα τα επαναφέρει.

Αλλά ακόμη και σε μια εποχή που αυτοί οι ίδιοι οι κύκλοι φαίνεται να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα (hello microtrends), υπάρχει ένα στiλ με το οποίο το fashion crowd έχει κολλήσει εδώ και σχεδόν ένα χρόνο: η απόλυτη τάση του φθινοπώρου του 2022, η διαφάνεια. Η διαφάνεια είναι παντού, από mesh tops και φορέματα σε τούλινες φούστες και αξεσουάρ.

Όμως η τάση δεν είναι απλά ένα ακόμη Y2Κ trend. Δε επέστρεψε τυχαία στη μόδα, αλλά έχει να περάσει ένα μήνυμα.

Σύμφωνα με την Jessica Richards, trend forecaster και founder του JMR Trend + Creative, έχει να κάνει με την επιθυμία να μας δουν – και το τρέχον πολιτικό μας κλίμα για τις γυναίκες.

Από την μία οι τάσεις προκύπτουν από ένα «αίσθημα μετά το lockdown και μετά τους περιορισμούς ότι πρέπει να φανούμε ξανά στον κόσμο», κάτι που εκφράζεται από φωτεινά και τολμηρά χρώματα, ογκώδεις σιλουέτες και παπούτσια με πλατφόρμα.

Ένας δεύτερος λόγος που τα sheer κομμάτια έχουν γίνει trends, λέει η Richards, είναι «μια αντίδραση στο φετινό πολιτικό κλίμα. Με τις προκλήσεις κατά των δικαιωμάτων των γυναικών στο προσκήνιο, οι τάσεις που αποκαλύπτουν το σώμα αψηφούν ένα κλίμα που δημιουργείται από τη νομοθεσία που περιορίζει την αυτονομία των γυναικών στο σώμα τους». Την πρόσφατη κατάργηση του νόμου Roe v. Wade και την απαγόρευση των αμβλώσεων δηλαδή.

Το γυναικείο σώμα επιβάλλεται μέσα από τις διαφάνειες. Με αυτή την ιδέα στο μυαλό, πληθώρα διαφορετικών διαφανών κομματιών εμφανίστηκε στις πασαρέλες για το Φθινόπωρο/Χειμώνα 2022 νωρίτερα φέτος. Maryam Nassir Zadeh, MSGM αλλά και Fendi παρουσίασαν τις δικές τους εκδοχές της αισθησιακής και statement διαφάνειας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.