ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Kim Jones και Marc Jacobs γιορτάζουν την 25η επέτειο της θρυλικής Fendi Baguette με ένα κοινό show στη NYFW


Μάρθα Κουμπάνη

9 Σεπτεμβρίου 2022

Kim Jones και Marc Jacobs γιορτάζουν την 25η επέτειο της θρυλικής Fendi Baguette με ένα κοινό show στη NYFW
@AnnieLeibovitz
Οι δύο σχεδιαστές γιορτάζουν το εμβληματικό αξεσουάρ

«Δώσε μου την τσάντα σου!» ένας ληστής φωνάζει στην Carrie Bradshaw στην τρίτη σεζόν, επεισόδιο 17 του Sex and the City. «Είναι μια baguette!» τον διορθώνει αμέσως εκείνη υπονοώντας ότι δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη τσάντα.

Σύμφωνα με τα λόγια της Silvia Fendi, της δημιουργού της Baguette, αυτή η μικρή τσάντα ώμου έχει «τη δική της προσωπικότητα και τη δική της ταυτότητα—είναι μια μικρή σέξι τσάντα!» Η Fendi ονειρεύτηκε αυτό το icon πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, και τώρα ο οίκος Fendi γιορτάζει με μια σειρά αφιερωμάτων που ξεκινούν στην Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης—γιατί αν η Baguette είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας στη Ρώμη, γνώρισε την δόξα στο Μανχάταν.

Ο Kim Jones, ο καλλιτεχνικός διευθυντής γυναικείων ενδυμάτων της Fendi, όχι μόνο αποφάσισε να παρουσιάσει μια ειδική συλλογή στη Νέα Υόρκη - για να κάνει τα πράγματα ακόμα πιο συναρπαστικά, κάλεσε τον φίλο του Marc Jacobs, στον οποίο με ευλάβεια αναφέρεται ως ο Βασιλιάς της Αμερικανικής Μόδας, να παρουσιάσει ένα μικρή συλλογή που τιμά τόσο την Baguette όσο και την ίδια τη Fendi στο runway. «Ο Marc είναι ένας από τους ήρωές μου, ο λόγος που βρίσκομαι εδώ», λέει ο Jones, και πράγματι, πριν από χρόνια ο Jacobs προσέλαβε τον Jones για να κάνει τα ανδρικά ρούχα στη Louis Vuitton.

O οίκος Fendi δημιουργεί επίσης special baguettes για την περίσταση ,ενώ συνεργάζεται με την Tiffany & Co. σε ορισμένα πολύ εντυπωσιακά σχέδια με πετράδια. Ακόμη και η πνευματική νονά της τσάντας, η ίδια η Sarah Jessica Parker, συνεισφέρει στον σχεδιασμό μιας Baguette!

Αυτές οι δημιουργικοί διάλογοι αντικατοπτρίζουν μια βιομηχανία μόδας πολύ διαφορετική από αυτή που υπήρχε όταν κυκλοφόρησε η Baguette στη δεκαετία του 1990—και αν αυτή η δεκαετία υπάρχει στο μυαλό σας ως ένας από καιρό χαμένος παράδεισος (και μπορεί να αισθάνεστε έτσι ακόμα κι αν τότε δεν είχατε γεννηθεί), ορισμένα φαινόμενα μόδας που τώρα θεωρούμε δεδομένα δεν θα μπορούσαμε ποτέ να τα φανταστούμε τότε. Σκεφτείτε συνεργασίες όπως Balenciaga και Adidas, Gucci και The North Face — και, φυσικά, την ιστορική συνεργασία του Fendi με τον Versace τον Σεπτέμβριο του 2021, η οποία έγινε γνωστή ως Fendace. Όσο για την πρόσκληση ενός Αμερικανού σχεδιαστή να μοιραστεί την πασαρέλα ενός top ιταλικού οίκου σε ένα fashiom show στη Νέα Υόρκη; Eίναι απλά υπέροχο.

Jenny.Gr
@AnnieLeibovitz

«Ήρθε την κατάλληλη στιγμή, όταν όλοι φορούσαν ένα μίνιμαλ σακίδιο — ήθελα κάτι που θα έσπαγε τους κανόνες», εξηγεί η Silvia Fendi, παρομοιάζοντας την τσάντα με μια νόστιμη εθιστική λιχουδιά: «Είναι τόσο ελκυστικές που σχεδόν θέλεις να τις φας — θες μια σοκολάτα και μετά μια κρέμα, μετά μια φράουλα!»

Ο Jones περιγράφει την Baguette ως «έναν από τους πυλώνες του οίκου. Έγινε πολύ διάσημη —ήταν η τσάντα It και το σύμβολο της Νέας Υόρκης. Πάντα μου άρεσε η ατμόσφαιρα και η ενέργεια της πόλης, η ομορφιά στον τρόπο που αναγεννάται», εξηγεί.

Για τον φόρο τιμής του στη Νέα Υόρκη, ο Jones δημιούργησε μια συλλογή που, όπως ομολογεί, είναι αρκετά διαφορετική από αυτές που παρουσιάζει στην Ιταλία. Υπάρχει μια σοφία σε αυτά τα ρούχα της Νέας Υόρκης -αμάνικα μπλουζάκια και αντιανεμικά με μαύρες παγιέτες- και μια φρέσκια χρωματική πρόταση κάπου ανάμεσα στο sky και το aqua, γνωστό παγκοσμίως ως Tiffany Blue, που εμφανίζεται σε όλα από μια ασύμμετρη φούστα σε μια κομψή ολόσωμη φόρμα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο Jacobs δεν ήταν καθόλου σίγουρος ότι ήθελε να γίνει μέρος αυτής της lollapalooza όταν ο Jones τον προσέγγισε.

«Στην αρχή αναρωτήθηκα, Μπορώ να εργαστώ έξω από την comfort zone μου;» λέει ο Jacobs. «Προσπάθησα να σκεφτώ τι σήμαινε το Fendi για μένα—σκέφτηκα πίσω στον Karl και στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και μετά σκέφτηκα, Τι είναι το Fendi σήμερα; Έριξα μια ματιά στο τι κάνει o Kim και τις baguettes, τα έβαλα όλα μαζί και τελικά αποφάσισα να σταματήσω να το υπεραναλύω και απλώς να διασκεδάσω με αυτό και να δω τι θα μπορούσα να φέρω στον Fendi».

Αυτό που έφερε τελικά; Mια σειρά από ενδιαφέροντα runway looks και ένα παιχνίδι με το λογότυπο. Και έτσι έχει επαναλάβει τη γραμματοσειρά που διακοσμεί την εξαιρετικά δημοφιλή «The Tote Bag» με την υπογραφή του, εφαρμόζοντάς την σε μια τσάντα που τώρα γράφει «The Baguette» πάνω από «Fendi Roma». «Έχω αναμίξει τα δύο μαζί - είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ του Fendi και του δικού μας προϊόντος», λέει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.