ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Dior Spring 2023 Couture: Η ξεθωριασμένη χλιδή των 20's και η Josephine Baker


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

24 Ιανουαρίου 2023

Dior Spring 2023 Couture: Η ξεθωριασμένη χλιδή των 20's και η Josephine Baker
splashnews.com
Ίσως αν έχεις δει ένα show της creative director του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, να τα έχεις δει όλα.

Η Josephine Baker και η Marlene Dietrich, δυναμικές γυναίκες της δεκαετίας του 1920 αποτέλεσαν την έμπνευση της Maria Grazia Chiuri για την haute couture Spring 2023 συλλογή του οίκου Dior.

Η παρουσίαση της συλλογής έγινε στον κήπο του Musée Rodin, το «La Vita» του Beverly Glenn-Copeland ακουγόταν από τα ηχεία και η πασαρέλα ήταν πλαισιωμένη από τεράστια έργα τέχνης από ύφασμα της Αφροαμερικάνας καλλιτέχνη Mickalene Thomas. Τα έργα αυτά έδειχναν δεκατρείς Μαύρες ή mixed-race γυναίκες, των οποίων η συνεισφορά στον πολιτισμό άνοιξε τον δρόμο στις νέες γενιές, όπως η Josephine Baker, η Nina Simone, η Diahann Carroll, η Dorothy Dandridge και η Marpessa Dawn. «Η σκέψη ήταν να ψάξουμε και να βρούμε ένα πολύ συγκεκριμένο και διαφοροποιημένο γκρουπ γυναικών, οι οποίες είχαν τις πιθανότητες εναντίον τους.»

Η συλλογή της Maria Grazia Chiuri εμπνεύστηκε από την Josephine Baker και τις υπόλοιπες γυναίκες και από το μπλινκ και το glamour της εποχής τους. Πέρα από αυτό όμως ήταν μια προσπάθεια να αποτάξει από τα ρούχα εκείνης της εποχής ότι δεν ταιριάζει στο σήμερα και να αφήσει μόνο τα στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την σημερινή εποχή. Οι μίνιμαλ γραμμές και ο τόνος της ξεθωριασμένης χλιδής είναι ότι απέμεινε από την δεκαετία του 1920 στη συλλογή.

Η Chiuri ανέφερε «Επέστρεψα από τα Χριστούγεννα και η ατμόσφαιρα ήταν βαριά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Ιράν, το κόστος διαβίωσης. Φοβόμαστε πολύ στην Ιταλία για μια νέα νομοθεσία αναφορικά με τις αμβλώσεις. Η Αγγλία περνάει δύσκολα μετά το Brexit. Καταλαβαίνω ότι η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας είπε ‘Κουράστηκα’. Είναι γενναία και ειλικρινής».

Από τη μια η ιδέα γύρω από τις δυναμικές γυναίκες της δεκαετίας του 1920 ήταν πολύ όμορφη, πολύ σημερινή και φυσικά χρειαζόμαστε τέτοιες αναφορές, αλλά από την άλλη δυστυχώς η Maria Grazia Chiuri δεν έδειξε κάτι το καινούργιο στην haute couture Spring 2023. Καμία διαφορά από μια RTW συλλογή, καμία πρόταση, τίποτα το διαφορετικό που δε θα μπορούσαμε να υλοποιήσει ένας σχεδιαστής μόδας για ένα brand με βραδινά ρούχα.

Δείτε στην παρακάτω gallery τα looks που ξεχωρίσαμε, όχι για την καινοτομία, την δημιουργικότητα και την πρότασή τους, απλά και μόνο επειδή θα τα φορούσαμε.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.