ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Πέτρα Καλαμπόκα: «Πρέπει να στηρίξουμε μία πολυφωνική κουλτούρα μόδας όπου όλοι αισθάνονται αποδεκτοί»


JTeam

3 Οκτωβρίου 2023

Πέτρα Καλαμπόκα: «Πρέπει να στηρίξουμε μία πολυφωνική κουλτούρα μόδας όπου όλοι αισθάνονται αποδεκτοί»
Με αφορμή το λανσάρισμα της περιορισμένης συλλογής «No Shame» της Answear.LAB, η Πέτρα Καλαμπόκα μάς μίλησε για όλα.

Η εξωτερική εμφάνιση είναι ένα θέμα που έρχεται πολλές φορές στο προσκήνιο. Τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει» να φοράμε, τι είναι αποδεκτό και τι όχι. Αυτή η συνεχής κριτική με την οποία ερχόμαστε σε επαφή από ανθρώπους που δεν έχουμε καν γνωρίσει ποτέ στη ζωή μας πολλές φορές μάς δυσκολεύει να αποδεχτούμε τον εαυτό μας, γιατί προσπαθούμε να τον χωρέσουμε σε καλούπια που ορίζουν άλλοι.

Κάθε σώμα είναι διαφορετικό και στην πραγματικότητα αυτές ακριβώς οι διαφορές είναι που του δίνουν την υπέροχη μοναδικότητά του. Μία μοναδικότητα για την οποία πρέπει να νιώθουμε σεβασμό και αγάπη και όχι ντροπή. Αυτό ακριβώς το μήνυμα είναι που «αγκαλιάζει» η Answear.LAB με τη νέα περιορισμένη συλλογή «No Shame», η οποία υποστηρίζει την ομορφιά κάθε σώματος, ότι κάθε γυναίκα δικαιούται σεβασμό και ότι δεν πρέπει να ντρέπεται για την εμφάνιση και την ταυτότητά της.

Με αφορμή το λανσάρισμα της συλλογής, εμείς μιλήσαμε με την Πέτρα Καλαμπόκα, η οποία πάλεψε και νίκησε τον καρκίνο. Η ίδια εμπνέει με τον τρόπο που αντιμετωπίζει το σώμα και τον εαυτό της και βλέπει τα ρούχα και το στυλ ως έναν τρόπο αυτοέκφρασης.

Jenny.Gr

Θέλεις να μας πεις λίγα λόγια για την ιστορία σου;

Αυτό που μπορώ να σου πω με πλήρη συνείδηση είναι πως η γυναίκα που έχεις μπροστά σου αντλεί έμπνευση και συλλέγει δύναμη από κάθε εμπειρία! Νιώθω προνομιούχα καθώς είδα τη σοφία της ζωής και μέσα από τον πόνο εξελίχθηκα.

Αρκεί μια ματιά στον λογαριασμό σου στο Instagram για να καταλάβει κανείς την αγάπη σου για τα ρούχα. Από τις πιο επίσημες εμφανίσεις μέχρι το outfit του γυμναστηρίου, σε όλα φαίνεται η δική σου «πινελιά». Τι σημαίνουν, λοιπόν, για εσένα τα ρούχα;

Τα ρούχα κάνουν τις δικές τους δηλώσεις. Με τον πιο απλό ή σύνθετο τρόπο μπορούμε να εκφράσουμε τον εαυτό μας, να δείξουμε τον προσωπικό μας στυλ, τις προτιμήσεις μας και την προσωπική μας ταυτότητα. Ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε αντανακλά την κατάσταση, την διάθεση στην οποία βρισκόμαστε και την προσωπική μας εξέλιξη. Έχω παρατηρήσει πως, όταν φοράω κάτι που μου αρέσει και με κάνει να αισθάνομαι καλά, μου γεννάται ένα αίσθημα ευχαρίστησης και ένα χαμόγελο στα χείλη.

Θυμάσαι να έχεις νιώσει ποτέ ντροπή για το σώμα σου; Πώς το αντιμετώπισες;

Θυμάμαι τα πρώτα καλοκαίρια η γύμνια του σώματος στη θάλασσα δημιουργούσε μια υπόκωφη αμηχανία. Με τον καιρό συνειδητοποιείς πως δεν μπορείς να ζεις μια ζωή με περιορισμούς που θέτουν οι άλλοι για σένα. Έτσι, κάποια στιγμή άφησα πίσω μου τα περίεργα βλέμματα, τις κακοπροαίρετες και τοξικές συμπεριφορές. Ενώ, με τοποθέτησα στο κέντρο του κόσμου μου! Όχι εγωιστικά αλλά ουσιαστικά. Είναι ό,τι πιο απελευθερωτικό έχω κάνει για μένα.

Jenny.Gr

Όταν επιλέγεις τα ρούχα που θα φορέσεις, αυτή σου η επιλογή αντικατοπτρίζει την ψυχολογία και τα συναισθήματά σου εκείνη τη στιγμή;

Το στυλ κάνει δηλώσεις, δημιουργεί συνειρμούς, είναι τρόπος έκφρασης ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν καθρέφτης της τρέχουσας διάθεσής μας. Τα ρούχα, εξάλλου, εκφράζουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε. Φανερώνουν τη διάθεση που έχουμε όταν ντυνόμαστε, το πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την μέρα μας, αλλά και το πώς θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Οπότε, θα έλεγα πως υπάρχει μια διαρκής, αμφίδρομη σχέση μεταξύ της ψυχολογίας και των ρούχων που επιλέγω, της εσωτερικής, δηλαδή, και της εξωτερικής εικόνας αλλά και το αντίστροφο.

Πιστεύεις πως οι τάσεις της μόδας σε επηρεάζουν ή προτιμάς να ακολουθείς το στυλ σου ακόμα κι αν αυτό δεν περιλαμβάνει τα trends;

Αισθάνομαι πως όσο ανακαλύπτουμε τον εαυτό μας τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε και στο αυθεντικό/ προσωπικό μας στιλ. Προσπαθώ να αφήνω τη δίκη μου προσωπική ταυτότητα στα πράγματα και κατ´επέκταση και στο στυλ μου. Δεν γίνομαι έρμαιο των εποχικών τάσεων της μόδας, φιλτράρω τις ανάγκες μου κάθε φορά αποφεύγοντας το shoppingtherapy.

Κατά τη γνώμη σου, πώς το προσωπικό στυλ μπορεί να βοηθήσει στην αυτοεκτίμηση και στην αύξηση της αυτοπεποίθησης;

Η αυτοπεποίθηση προέρχεται από μέσα μας και ο τρόπος που «ανθίζει» το προσωπικό μας στυλ είναι απλώς ένα μέσο για να εκφράσουμε τον αληθινό εαυτό μας και να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθησή μας.

Jenny.Gr

Πώς οραματίζεσαι το μέλλον της μόδας στον δρόμο προς την απόλυτη συμπεριληπτικότητα και τι αλλαγές θα ήθελες προσωπικά να δεις στα επόμενα χρόνια;

Όταν η μόδα γίνει η αντανάκλαση της πολυμορφίας και ομορφιάς που υπάρχει στον κόσμο μας. Προσωπικά, θα ήθελα να δω μεγαλύτερη ποικιλία σε μεγέθη και σχέδια ρούχων, για να μπορεί κάθε άτομο, ανεξαρτήτως σωματότυπου, να βρει ρούχα που του ταιριάζουν και τον αναδεικνύουν. Γι’ αυτό και χαίρομαι που τελευταία παρατηρείται μια στροφή και βλέπουμε ποικιλία στα μοντέλα και στις διαφημίσεις.

Επίσης, η συμπερίληψη στη μόδα περιλαμβάνει την προώθηση της βιωσιμότητας και την στήριξη της ηθικής και αειφόρου μόδας. Αυτό σημαίνει τη χρήση βιώσιμων υλικών, την υποστήριξη υπευθυνότερων παραγωγικών πρακτικών και τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της μόδας στο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα περισσότερη ποικιλία σε ηθικές εταιρείες μόδας που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και δίνουν ευκαιρίες σε ευάλωτες ομάδες. Επιπλέον, θα ήταν ωραίο να αποδοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην αναπαράσταση διαφορετικών εθνοτήτων και πολιτισμών στα μοντέλα και τις καμπάνιες των εταιριών μόδας.

Κρίνω, λοιπόν, σημαντικό να στηρίξουμε μια πολυφωνική και ποικίλη κουλτούρα μόδας, όπου όλοι έχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τον εαυτό τους και να αισθάνονται αποδεκτοί.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που δυσκολεύεται να αγαπήσει το σώμα του;

Μιας και δυσκολεύομαι πολύ με τις συμβουλές, θα αναφέρω κάποιες σκέψεις που λειτούργησαν σε μένα τα τελευταία χρόνια και φροντίζω πού και πού να ανατρέχω σε αυτές. Έτσι:

Σταμάτησα να συγκρίνω τον εαυτό μου με άλλες κοπέλες (ακόμη και με την παλιά εικόνα που είχα για μένα, όταν συνειδητοποίησα πως δεν ήταν βοηθητική). Θαύμασα τη μοναδικότητά μου και ευχαριστώ καθημερινά το σώμα μου που πάλεψε, άντεξε και προσαρμόστηκε. Συνειδητοποίησα πως αν δεν με αγαπώ εγώ πραγματικά, δεν θα το κάνει κάποιος άλλος για μένα. Μοιάζει με τα τσιτάτα που διαβάζουμε όλοι μας, το ξέρω. Αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό.

Ένα όμορφο σώμα δεν φέρνει απαραιτήτως την ευτυχία. Να θυμάστε πως μια γοητευτική και ολοκληρωμένη προσωπικότητα είναι άκρως ελκυστική!

Η Πέτρα φορά total outfit από τη νέα συλλογή NO SHAME της Answear.LAB

Διάβασε όλες τις ιστορίες εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.