ΣΤΙΛ FASHION NEWS

Marc Jacobs Spring 2024: Η επέτειος, οι κούκλες και η Loewe


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

5 Φεβρουαρίου 2024

Marc Jacobs Spring 2024: Η επέτειος, οι κούκλες και η Loewe
Instagram/marcjacobs
Τα 40 χρόνια του brand Marc Jacobs γιόρτασε ο ιδρυτής και σχεδιαστής του Μαρκ Τζέικομπς

Πέρασαν 40 χρόνια από όταν ο Μάρκ Τζέικομπς ίδρυσε τον ομώνυμο οίκο μόδας του, Marc Jacobs, και σίγουρα αυτή η χρονιά αποτελεί ορόσημο στην καριέρα του. Είναι από τους πιο σημαντικούς Αμερικανούς σχεδιαστές μόδας της γενιάς του; Βεβαίως και είναι. Η δουλειά του πήγαινε πάντα καλά; Όχι, αλλά και σε ποιον πάνε όλα συνεχώς όπως τα θέλει; Το σημαντικό είναι πως ο Μαρκ Τζέικομπς είναι εδώ και συνεχίζει να επηρεάζει με την αισθητική του πολύ κόσμο εντός και εκτός Αμερικής.

Ο Μαρκ, λοιπόν, δεν γιόρτασε μόνο, αλλά «φώναξε» ότι γιορτάζει τα 40 χρόνια του brand του με μια εξαιρετική καμπάνια στο Instagram, με πρωταγωνιστές τον ίδιο, την Λίλα Μος, τη Σίντι Σέρμαν και την FKA Twigs. Φυσικά, όμως, όλοι περίμεναν το show του για να ολοκληρωθεί αυτή η πολύ σημαντική επέτειος.

Είναι γνωστό ότι ο σχεδιαστής δεν δίνει πλέον συνεντεύξεις πριν τα shows οπότε θα πρέπει να έχουμε σαν «μπούσουλα» της έμπνευσής του μόνο τις σημειώσεις που έδωσε. Η συλλογή τιτλοφορείται «Wonder», δηλαδή το θαύμα και συνεχίζει «Η αγάπη μου για τον κοινό τόπο είναι μια ουσιαστική και διαρκής σχέση. Μέσα από τον αναπόφευκτο φακό του χρόνου, το ποτήρι μου παραμένει γεμάτο θαύματα και αναμνήσεις. Εξετάζοντας το αξιομνημόνευτο και το εγκόσμιο, αφαιρούμε και υπερβάλλουμε την επιθυμία μας να εκφράσουμε κάτι αφελές και κομψό».

Το show ξεκινά και δύο σειρές από σπαστές καρέκλες οριοθετούν την πασαρέλα. Στις πρώτες θέσεις βλέπουμε την Κλοέ Σεβινί, την Ντακότα Φάνινγκ, την Σοφία Κόπολα και άλλες γνώριμες κυρίες του brand. Τα τεράστια γλυπτά του Ρόμπερτ Θέριεν στέκονταν επιβλητικά και μεγαλόπρεπα μέσα στον μινιμαλισμό τους. Τα μοντέλα ξεκίνησαν και τα γλυπτά έγιναν αψίδες για να περάσουν από κάτω. Στην πασαρέλα είδαμε ξεκάθαρα κούκλες, που περπατούσαν με παγωμένα χέρια, φουσκωτά μαλλιά και 60’s μακιγιάζ. Τα ρούχα ήταν καρτουνίστικα και στέκονταν πάνω στα μοντέλα όπως αυτά στις παλιές paper dolls. Εξείχαν από το σώμα, έμοιαζαν να κινούνται ανάμεσα σε δύο διαστάσεις αντί για τρεις και ήταν over-oversized.

Ναι, είδαμε και παλιές επιτυχίες του σχεδιαστή σε αυτά, όπως μερικά στοιχεία grunge και Y2K, αλλά στην βάση της αυτή η συλλογή ήταν old-school, ήταν 60’s, ήταν καρικατούρες του «Swans», ήταν παράξενα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το ταλέντο και την συνεισφορά του Μαρκ Τζέικομπς στην αμερικάνικη μόδα, αλλά όταν βλέπεις αυτή τη συλλογή νομίζεις πως ο Τζόναθαν Άντερσον, ο creative director της Loewe, σχεδίασε στη θέση του και ειλικρινά δεν είναι και ό,τι καλύτερο για τα 40 χρόνια σου.

Δες στο παρακάτω video όλο το show του Marc Jacobs για την άνοιξη 2024!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.