ΣΤΙΛ HAUTES GRECIANS

Hautes Grecians 2023: Μια συζήτηση με τον αντισυμβατικό Σωτήρη Γεωργίου στο ατελιέ του, λίγο πριν τη φετινή διοργάνωση


JTeam

2 Ιουνίου 2023

Hautes Grecians 2023: Μια συζήτηση με τον αντισυμβατικό Σωτήρη Γεωργίου στο ατελιέ του, λίγο πριν τη φετινή διοργάνωση
Λάμπρος Στοιχειός
Ο minimal σχεδιαστής Σωτήρης Γεωργίου μας μιλάει για την αισθητική και την έμπνευση, λίγες μέρες πριν τη λαμπερή βραδιά του Hautes Grecians

Το Hautes Grecians, ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα, επιστρέφει για 5η χρονιά, αυτήν τη φορά στην Ελευσίνα. Και σε αυτή τη διοργάνωση, το HG έχει έναν στόχο: να αποτίνει φόρο τιμής στους ανθρώπους της ελληνικής μόδας, αυτούς που είναι πραγματικά παθιασμένοι με την Υψηλή Ραπτική και αυτούς που θέτουν ψηλά τον πήχη με κάθε τους νέα δουλειά.

Το JennyGr μίλησε με τον ταλαντούχο και αντισυμβατικό σχεδιαστή μόδας Σωτήρης Γεωργίου στο ατελιέ του στο Κολωνάκι, την ημέρα του fitting για το Hautes Grecians 2023. Μας μιλάει για το πως εμπνέεται, τι γνώμη έχει για το genderfluid κίνημα και φυσικά για το τι θα δούμε από εκείνον στη φετινή 5η έκδοση του HG.

Jenny.Gr
Λάμπρος Στοιχειός

Αν τα σχέδιά σας μπορούσαν να χαρακτηριστούν με δύο λέξεις, αυτές θα ήταν γραμμικά και μινιμαλιστικά. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως σχεδιαστή και κατ’ επέκταση τα σχέδιά σας;

Θα έλεγα ότι τα σχέδιά μου έχουν μια μινιμαλιστική πολυπλοκότητα με έντονα στοιχεία γεωμετρίας και καθαρών γραμμών, αλλά με ένα μοντέρνο twist. Πάντα σχεδιάζω σύμφωνα με το πως αισθάνομαι και κατ επέκταση τα σχέδια γίνονται ο εαυτός μου. Όποτε μερικές φορές αν θέλω «να δω» τον εαυτό μου, χρειαζεται να δω τα ρούχα που σχεδιάζω.

Τι είναι αυτό που καταφέρνει να σας εμπνεύσει και να μεταμορφωθεί σε ρούχο;

Η έμπνευση προέρχεται από παντού χωρίς όρια και φραγμούς. Όσο τροφοδοτείς το μυαλό σου τόσο δημιουργεί. Ένα συναίσθημα, μια ταινία, σίγουρα η μουσική. Νιώθω ότι όσο αφήνω τον εαυτό μου να «δεχτεί» πράγματα, αυτός μπορεί να τα φιλτράρει και να τα μεταμορφώσει σε ρούχα.

Jenny.Gr
Λάμπρος Στοιχειός


Πειραματίζεστε με τα σχέδιά σας; Αν ναι, ο φόβος της αποτυχίας υπάρχει ή είναι ένα ακόμα σκαλοπάτι προς την επιτυχία;

Φυσικά και πειραματίζομαι με τα ρούχα. Πάντα έχω ενδοιασμούς και ένα «ίσως» στο μυαλό μου, π.χ. αυτό το ρούχο ή μια λεπτομέρεια μπορεί ή πρέπει να αλλάξει. Τι σημαίνει αποτυχία και επιτυχία στις μέρες μας; Όλα είναι τόσο γρήγορα. Ουσιαστικά μένουν οι οι αξίες που έχει κανείς στην δουλειά του.

Αν δεν είχατε γίνει σχεδιαστής μόδας, θα ήσασταν αρχιτέκτονας, είχατε πει σε μια παλιά σας συνέντευξη. Πώς συνδυάζονται αυτές οι μορφές τέχνης στα σχέδιά σας;

Συνδυάζονται με την καθαρότητα στις γραμμές, την ακρίβεια στα σχήματα και φυσικά τις υφές.

Τα όρια μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ρούχου έχουν αρχίσει και θολώνουν πολύ περισσότερο τα τελευταία χρόνια.Τι σημαίνει αυτό για εσάς, μιας και είστε ένας σχεδιαστής που σπάει τα στερεότυπα και αγαπά το ανδρόγυνο ντύσιμο;

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια έντονη κυριαρχία του genderfluid aesthetic, αλλά πιστεύω ότι είναι μια τάση ή καλύτερα ένα κίνημα που προϋπήρχε. Αν ανατρέξουμε στην μουσική βιομηχανία θα δούμε πως αυτό το κίνημα είναι μια κοινωνική αντίσταση στα στερεότυπα του άντρα και της γυναίκας. Το πως ντύνεται κάποιο άτομο δεν προσδιορίζει το φύλο του. Στη σημερινή εποχή συμβαίνει -και θεωρω πιο έντονα- ίσως γιατί υπάρχει πιο γρήγορη μετάδοση της πληροφορίας σχετικά με το τι γίνεται στον κόσμο, ίσως γιατί υπάρχει μεγαλύτερη αποδοχή στις αλλαγές και το πως ο κόσμος τις αντιλαμβάνεται.

Jenny.Gr
Λάμπρος Στοιχειός


Το Hautes Grecians 2023 έχει τίτλο «Από το σκοτάδι στο φως». Πώς το εκλαμβάνεται αυτό ως σχεδιαστής μόδας; Ποιο είναι το πίσω κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση της συλλογής σας;

Είναι τα δύο άκρα, τα οποία χρειάζεται να συνυπάρξουν, να έρθουν σε ρήξη, να συμφιλιωθούν και τελικά -ίσως- χρειάζονται και τα δύο για μια τέλεια ισορροπία.

Τι θα δούμε από εσάς την ημέρα του show στο Haute Grecians;

Θα δείτε μια συλλογή με τρισδιάστατα φύλλα. Με μια πιο γραμμική μορφή άλλοτε, με μια αυστηρή μάτια άλλες φορές και άλλοτε πιο ρευστά. Τα παστέλ χρώματα είναι βασικά, αλλά και οι έντονες λεπτομέρεια κοντά στο σώμα .Στα ανδρικά τα χρώματα είναι πιο bold, τα ρούχα πιο κλασικά, αλλά με ένα μοντέρνο, σοφιστικε twist.

Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια του Hautes Grecians θα διατεθούν για τους σκοπούς των:

  • ΕΛΙΖΑ (Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού)

  • Κέντρο Αγάπης Ελευσίνας, «Φιλική Φωλιά»

Με την στήριξη του Δήμου Ελευσίνας και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας.

Sponsors: MAC, L'Oréal Professionnel, Perrier®

Κλείστε τώρα το εισιτήριό σας εδώ

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.