ΣΤΙΛ STYLING TIPS

Black-tie event: Πώς να ντυθείς για να μην είσαι το μαύρο πρόβατο


Σοφία Χριστίνα Ραδίτσα

15 Δεκεμβρίου 2022

Black-tie event: Πώς να ντυθείς για να μην είσαι το μαύρο πρόβατο
splashnews.com
Το να λάβεις μια πρόσκληση για ένα Black-tie event μπορεί να είναι συναρπαστικό, αλλά και αγχωτικό, με το μεγάλο ερώτημα να σε ταλανίζει «Πώς να ντυθώ για να μην είμαι το μαύρο πρόβατο;».

Σε έναν κόσμο όπου το ντύσιμο έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο casual, τα διλήμματα σχετικά με το dress code είναι απειροελάχιστα. Πώς να ντυθείς σε ένα black-tie event τελικά; Υπάρχει μια σταθερά που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να μην είσαι το μαύρο πρόβατο σε αυτή την «τρομακτική» περίσταση;

Η Diana Vreeland είχε πει πως η καλύτερη ώρα για να φύγεις από ένα party, είναι η ώρα που ξεκινάει. Οκ, αυτή η μεγαλειώδης προσωπικότητα της μόδας μάς είπε πότε να φύγουμε από το party, αλλά όχι και πώς να πάμε ντυμένοι.

Ας σπάσουμε λοιπόν τον κώδικα πίσω από τις λέξεις black-tie dress code!

Τι σημαίνει στην τελική το black-tie dress code;

Σύμφωνα με τον ορισμό το black-tie event είναι μια επίσημη, βραδινή εκδήλωση, στην οποία οι άνδρες φορούν σμόκιν κοστούμια και οι γυναίκες μακριά φορέματα, άρα το dress code είναι αυτό. Το πρόβλημα για τους άνδρες είναι εάν θα βάλουν λευκή ή μαύρη γραβάτα ή αντίστοιχα παπιγιόν. Στις γυναίκες όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Το καλύτερο που θα μπορούσες να κάνεις είναι να καλέσεις τους οικοδεσπότες και να τους ρωτήσεις για το πόσο επίσημο θα είναι το event και τι σκοπεύουν να φορέσουν, έτσι αποφεύγεις να φορέσετε το ίδιο ρούχο και καταλαβαίνεις πως θα κινηθείς και εσύ.

Και τώρα τι φοράμε;

Για να το θέσω απλά και κατανοητά, ο όρος black-tie dress code μετουσιώνεται σε μακρύ φόρεμα, σε καλό, κατάλληλο για την εποχή ύφασμα, όπως βελούδο, μετάξι, σιφό, δαντέλα. Μπορείς να φορέσεις βέβαια και ένα πιο dramatic cocktail φόρεμα, εάν οι οικοδεσπότες είναι πιο χαλαροί, αλλά καλύτερα να ποντάρεις σε ένα καλό μακρύ φόρεμα ή ένα γυναικείο σμόκιν (το αγαπημένο μου).

Πώς αποφεύγω να γίνω το μάυρο πρόβατο;

Αφού έμαθες πώς να ντυθείς για την περίσταση του black-tie event, τώρα καλό θα είναι να δεις την λίστα των καλεσμένων. Γιατί; Για να μάθεις τι θα βάλουν και αυτοί και αν θελήσεις να ξαναβάλεις ένα outfit, να γνωρίζεις ποιος το έχει ξαναδεί. Το να ξαναφορέσεις ένα ρούχο πλέον δεν θεωρείται -επιτέλους- λάθος, αλλά αντιθέτως φαίνεσαι να έχεις sustainable ηθική και ότι γνωρίζεις τι σου πάει. Αν τυχόν τώρα φορέσεις το ίδιο ρούχο με κάποια άλλη καλεσμένη, διασκέδασέ το!

Και από παπούτσια;

Τα παπούτσια (γόβες, πέδιλα, sling backs, mules) και ειδικά τα τακούνια των παουτσιών, πηγαίνουν ανάλογα με την τοποθεσία. Θα είναι παρκέ; Θα είναι γρασίδι; Θα είναι χαλίκια; Πρέπει να ξέρεις ώστε να φορέσεις τα αντίστοιχα παπούτσια. Αν τώρα εμφανιστούν ξαφνικά χαλίκια και εσύ δεν ήσουν κατάλληλα προετοιμασμένοι και φόρεσες τα αγαπημένα σου στιλέτο, τότε ψάξε μπράτσο να κρατηθείς! Βρες μια φίλη ή έναν φίλο και κρατήσου γερά, διότι το να βγάλεις τα παπούτσια σου σίγουρα δεν είναι chic, άσε που μπορεί να σε πατήσουν τα υπόλοιπα τακούνια που θα κυκλοφορούν τριγύρω.

Γενικά κάθε black-tie event είναι διαφορετικό, άρα έχει και διαφορετικούς κανόνες. Το θέμα είναι να δείξεις σεβασμό στους οικοδεσπότες και να τηρήσεις το dress code της βραδιάς. Είπαμε, αν έχεις αμφιβολίες, μίλα με τους οικοδεσπότες. Απλά προσπάθησε να το απολαύσεις και θα δεις πόσο θα σου αρέσουν μετά τα απλά καθημερινά σου ρούχα που τα φοράς αβίαστα!

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.