COOKING TΙ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΣΗΜΕΡΑ

Ψητά τσιπς λαχανικών


3 Οκτωβρίου 2014

Φτιάξτε τα δικά σας υπέροχα πολύχρωμα γευστικά τσιπς λαχανικών και απολαύστε τα χωρίς ενοχές!

Υλικά: 

2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο, 2 καρότα, 1 γλυκοπατάτα, 2 παστινάκες (γογγύλια που μοιάζουν με καρότα, με χλωμότερο χρώμα και μια ισχυρότερη γεύση), θαλασσινό αλάτι

Εξοπλισμός: Αποφλοιωτή λαχανικών, μεγάλο μπολ, φύλλο ψησίματος, σχάρα

Εκτέλεση: 

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 ° C. Πλένετε και ξεφλουδίζετε όλα τα λαχανικά. Κόβετε τα λαχανικά χρησιμοποιώντας έναν αποφλοιωτή - αν είναι μεγάλα, τα κόβετε σε μικρότερα μεγέθη. Τοποθετείτε όλα τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ψεκάζετε με το λάδι. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σας, τα ανακατεύετε απαλά, έτσι ώστε να πάει παντού το λάδι. Ύστερα, τα βάζετε σε ένα ταψί και τα ψήνετε για περίπου 25 λεπτά,  γυρίζοντας τα κάθε 5 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε από το φούρνο, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα, και τα τοποθετείτε πάνω σε μια σχάρα, για να κρυώσουν και να γίνουν τραγανά. Πασπαλίζετε με θαλασσινό αλάτι και σερβίρετε.

Διατροφική αξιολόγηση:

Πόσο γλυκές είναι στη γεύση, οι γλυκοπατάτες! Όχι μόνο είναι γευστικές αλλά, παρέχουν και μερικά εκπληκτικά οφέλη για την υγεία. Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται ότι, οι γλυκοπατάτες δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις απλές πατάτες, που έχουν απλά μια πιο γλυκιά γεύση. Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν, ότι αυτοί οι κόνδυλοι έχουν τόσα πολλά μοναδικά θρεπτικά οφέλη να προσφέρουν! Δείτε παρακάτω μερικά από αυτά.

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6. Η βιταμίνη Β6 βοηθά στη μείωση της ομοκυστεΐνης στο σώμα σας. Η ομοκυστεΐνη έχει συνδεθεί με εκφυλιστικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών.

Είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C. Ενώ οι περισσότεροι γνωρίζετε, ότι η βιταμίνη C είναι σημαντική στην προφύλαξη από τη γρίπη, ωστόσο  λίγοι γνωρίζετε ότι, αυτή η βιταμίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών, των δοντιών, στην πέψη, και στο σχηματισμό των κυττάρων του αίματος. Επίσης, παράγει το κολλαγόνο, που βοηθάει στη διατήρηση της νεανικής ελαστικότητας του δέρματος.

Περιέχουν βιταμίνη D, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και τη γενική υγεία. Τη βιταμίνη D δεν μπορούμε να τη πάρουμε εύκολα από τα τρόφιμα, αλλά το 90% που χρειαζόμαστε το παίρνουμε από τον ήλιο.

Οι γλυκοπατάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, στη  μείωση της αρτηριακής πίεσης και συμβάλλει στη καλή λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου, των νευρών, και των μυών .

Το πλούσιο πορτοκαλί χρώμα τους υποδεικνύει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή, όπως η βήτα καροτίνη, που είναι ο πρόδρομος της βιταμίνης Α στο σώμα σας. Τα καροτενοειδή συμβάλουν στην ενίσχυση της όρασης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Επίσης, αποτελούν βασικά αντιοξειδωτικά και έρευνες έχουν δείξει ότι, η κατάλληλη λήψη αυτών των σημαντικών θρεπτικών συστατικών μπορεί να συμβάλλει στην καθυστέρηση ή στην αποτροπή της εκδήλωσης καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, καταρράκτη και άλλων ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και ανακαλύψτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές.