Ένα λαχταριστό panettone

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Υλικά:

  • 350 γρ. αλεύρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κύβος φρέσκια μαγιά
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό (χλιαρό) ή γάλα
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 αυγά (ολόκληρα)
  • 2 κρόκοι αυγών
  • Μία βανίλια σε σκόνη
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι
  • Ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού
  • 150 γρ. σταφίδες

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε 300 γρ. αλεύρι με το αλάτι. Τρίβουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε στο νερό προσθέτοντας τη στο αλεύρι μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπημένα αυγά. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Αφήνουμε το ζυμάρι να διογκωθεί για 1 ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, σε ένα μπολ καλυμμένο με μια μεμβράνη.

Προσθέτουμε τους κρόκους αυγών, τη βανίλια, και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο. Πρέπει το ζυμάρι μας να είναι μαλακό και κολλώδες. Ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο το ζυμάρι μας για 10 περίπου λεπτά και το τοποθετούμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί και να διπλασιάσει τον όγκο του για 2 ώρες. Πιέζουμε το ζυμάρι με τις γροθιές μας, το ξανασκεπάζουμε και το αφήνουμε για άλλη μια ώρα.

Πιέζουμε πάλι το ζυμάρι. Το αναποδογυρίζουμε πάνω στον αλευρωμένο πάγκο μας  και προσθέτουμε τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα κομμάτια φλούδας πορτοκαλιού. Ζυμώνουμε και πάλι για 2-3 λεπτά. Δίνουμε στη ζύμη στο σχήμα σφαίρας και το τοποθετούμε σε μια φόρμα για πανετόνε ή σε μια οποιαδήποτε στρογγυλή βουτυρωμένη φόρμα. Με κοφτερό μαχαίρι σταυρώνουμε το ζυμάρι μας , το σκεπάζουμε πάλι και το αφήνουμε να διπλασιάσει τον όγκο του.

Θερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ˚C.  Λιώνουμε λίγο βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια του ζυμαριού μας. Στο κέντρο του σταυρού, βάζουμε ένα μικρό κομμάτι βούτυρο και ψήνουμε για 10-12 λεπτά. Όταν το πανετόνε αρχίσει να ξανθαίνει, το αλείφουμε και πάλι με λιωμένο βούτυρο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180 ˚C και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.