REAL LIFE TODAY I LOVE

«Να φοράς τη μάσκα σου»: Η προτροπή που έγινε προτεραιότητα μέσα σε κάθε σχολική τσάντα


Τζένη Μπαλατσινού

14 Σεπτεμβρίου 2020

«Να φοράς τη μάσκα σου»: Η προτροπή που έγινε προτεραιότητα μέσα σε κάθε σχολική τσάντα

Θυμάμαι, ήταν αρχές καλοκαιριού, όταν είχα ακούσει μια γυναίκα να μιλάει στο τηλέφωνο με τη μητέρα της, επαναλαμβάνοντας πολλές φορές, μια συγκεκριμένη φράση: «Να φοράς τη μάσκα σου»! Μετά από κάθε πρόταση, ακολουθούσε η ίδια προτροπή, και σήμερα, έχει έρθει και στο δικό μου μυαλό, αμέτρητες φορές από το πρωί, το πόσο σημαντική και απαραίτητη είναι η χρήση της από όλους τους μαθητές της χώρας.

Φυσικά, όχι μόνο από εκείνους, αλλά με αφορμή τη σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς, θυμήθηκα εκείνες τις πέντε χαρακτηριστικές λέξεις, που στο περιεχόμενό τους, κρύβεται όλη η σημασία και η δυναμική της εποχής. Ένα εντελώς διαφορετικό κουδούνι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, χτύπησε σήμερα στα σχολεία, συνθέτοντας μια νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν οι μαθητές όλων των ηλικιών.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, το ευλαβικό πλύσιμο των χεριών, ο σχολαστικός καθαρισμός αιθουσών και εξοπλισμού, τα αντισηπτικά και η θερμομέτρηση, είναι η μικρογραφία της νέας σχολικής ζωής, σύμφωνα με όσα ορίζει η πανδημία στη χώρα μας. Η υπενθύμιση του «να φοράμε τη μάσκα μας», πρέπει να γίνει κατανοητή από τα παιδιά κάθε ηλικίας, ακόμη κι από τα πιο μικρά, που δεν θα πρέπει φέτος να ζωγραφίζουν με κοινούς μαρκαδόρους, και θα πρέπει να αντιληφθούν αυτό που συμβαίνει, υπό τη μορφή ενός παραμυθιού, που τελικά ξεπέρασε τη σφαίρα της φαντασίας.

Η νέα καμπάνια του Υπουργείου Παιδείας για τα μέτρα προστασίας, που πρέπει να τηρούν οι μαθητές στο σχολείο, βρίσκεται στην ιστοσελίδα mathainoumeasfaleis.gov.gr . Εκεί περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές, απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις, σχετικοί σύνδεσμοι, υπουργικές αποφάσεις, οδηγίες του ΕΟΔΥ αλλά και άλλες ενέργειες και δράσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων μερίμνησε για την ανησυχία των γονέων, των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών, δημιουργώντας μια ενημερωτική καμπάνια για την ασφαλή έναρξη της νέας σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς με ένα νέο site και άλλο υλικό, που έχει σκοπό να ενημερώσει πλήρως γονείς και μαθητές. Ωστόσο, και το μήνυμα της νέας ενημερωτικής καμπάνιας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, είναι εξίσου σημαντικό.

«Οι μάσκες που χαμογελούν, όπως αυτοί που αγαπάς», είναι το κεντρικό μήνυμα πίσω από την ιδέα που έγινε πράξη, καθώς «στη νέα αυτή καμπάνια, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά φορούν τις μάσκες τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αγαπούν και οι μάσκες κάνουν τα μαγικά τους! Γιατί οι αγαπημένοι μας καταλαβαίνουν ότι νοιαζόμαστε για αυτούς. Και μέσα από τις δικές μας μάσκες, μας χαμογελούν»!

https://www.youtube.com/watch?v=9Snu8BTxu2Q

Γι΄αυτό οι μάσκες που εισχωρούν καθημερινά μέσα σε κάθε σχολική τσάντα, είναι σημαντικό να αποκτήσουν μία ακόμη ιδιότητα στο μυαλό κάθε παιδιού... Εκείνη του προστάτη, που θα σώσει πέρα από τον εαυτό του, και τα αγαπημένα του πρόσωπα σχεδόν μαγικά, μόνο αν τη φοράει σωστά!

«Εσύ για ποιόν φοράς σήμερα, τη μάσκα σου»;

Καλή σχολική χρονιά!