«Ένιωθα να πνίγομαι»: Το σκληρό πρόσωπο του αθλητισμού απέναντι σε 3 Μαύρες αθλήτριες
Στεφανία Παπαδημητρίου
11 Ιουλίου 2021
H κορυφαία σπρίντερ Sha’Carri Richardson, κάπνισε μαριχουάνα προσπαθώντας να διαχειριστεί τα νέα για το θάνατο της φυσικής της μητέρας.
Η Ολυμπιονίκης του 2016, Brianna McNeal, δεν άνοιγε σε κανέναν τις μέρες μετά την έκτρωσή της, επειδή πονούσε – σωματικά κα συναισθηματικά.
Η κορυφαία τενίστρια του κόσμου, Naomi Osaka, αρνήθηκε να δώσει συνεντεύξεις Τύπου προσπαθώντας να διατηρήσει την ψυχική της υγεία.
Και στις τρεις, απαγορεύθηκε η συμμετοχή σε αγώνες ή έλαβαν πρόστιμο, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο επέλεξαν να διαχειριστούν την ψυχική τους υγεία. Οι γυναίκες αυτές, στις οποίες ο χώρος του αθλητισμού γύρισε την πλάτη, είπαν τη δική τους αλήθεια.
Μιλώντας στην εκπομπή TODAY, η Richardson παραδέχθηκε ότι κάπνισε μαριχουάνα στο Oregon, όπου η χρήση της είναι νόμιμη, όταν έμαθε από δημοσιογράφο ότι η βιολογική της μητέρα είχε φύγει από τη ζωή. Αποκλείστηκε για έναν μήνα από την εθνική ομάδα των ΗΠΑ όταν βγήκαν τα αποτελέσματα της τοξικολογικής της εξέτασης, ενώ το όνομά της έλειπε από την αφίσα των Ολυμπιακών Αγώνων. Τελικά, δε θα αγωνιστεί.
«Το να βάλω μία μάσκα, να πρέπει να βγω μπροστά στον κόσμο και να κρύψω τον πόνο μου – θέλω να πω, ποιος είσαι εσύ, ή πια είμαι εγώ, για να σου πω πώς θα το διαχειριστείς», είπε. Και παρότι τα νέα είχαν κυκλοφορήσει πριν τα δοκιμαστικά για το Τόκιο, εκείνη έπρεπε να συμμετάσχει κανονικά, απλώς για να την απορρίψουν αργότερα. «Έθαψα τα συναισθήματά μου, έθαψα τη θλίψη μου, και να το κρύβω πόνεσε, ειλικρινά».
Και η McNeal έχασε την ευκαιρία της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες – και την ελπίδα της να πετύχει στο Παρίσι, το 2024. Της επιβλήθηκε πενταετής αποκλεισμός από κάθε αθλητική διοργάνωση, για την «προσπάθεια να αποφύγει τον έλεγχο για doping». Σύμφωνα με τους New York Times, πράγματι έχασε την εξέταση τον Ιανουάριο του 2020, αλλά επειδή ήταν στο κρεβάτι και προσπαθούσε να αναρρώσει από την άμβλωση που έκανε – και δεν είχε σκοπό να μάθει όλος ο κόσμος, όπως τελικά έγινε.
«Δε νομίζω πως σκέφτηκαν την ψυχική μου υγεία, τελικά», δήλωσε στο The 19th. Είπε πως έστειλε μήνυμα στον ψυχολόγο της ότι ήθελε να εξαφανιστεί. «Ένιωθα να πνίγομαι», είπε χαρακτηριστικά.
Δεν της επετράπη να κάνει εξετάσεις άλλη μέρα, ενώ της ζήτησαν όλα τα έγγραφα που επιβεβαίωναν την έκτρωση, αναγκάζοντάς τη να ξαναζήσει το περιστατικό που τη σημάδεψε.
Η υπόθεση της Naomi Osaka ήταν κάπως διαφορετική. Επέλεξε να απέχει από τις συνεντεύξεις Τύπου στο γαλλικό Open. Αργότερα αποσύρθηκε τόσο από αυτήν τη διοργάνωση, όσο και από το Wimbledon.
«Οι αθλητές είναι άνθρωποι», έγραψε στο TIME. «Το τένις είναι ένα επάγγελμα γεμάτο προνόμια, και φυσικά υπάρχουν δεσμεύσεις εκτός γηπέδου που συμπίπτουν Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ κάποιο άλλο επάγγελμα που θα γινόταν τόσο ενδελεχής έλεγχος για τη συνεχή παρουσία (έχω χάσει μία συνέντευξη Τύπου στα επτά χρόνια μου στο χώρο)».
Αν αυτές οι τρεις γυναίκες είχαν μείνει σιωπηλές, το ζήτημα της ψυχικής υγείας θα παρέμενε στο σκοτάδι. Μπορεί εκείνες να είδαν την καριέρα τους να απειλείται, όμως οδηγούν τον αθλητισμό σε μία νέα εποχή – μία εποχή που, ίσως, δεν αργήσει πολύ να έρθει.
πηγή φωτογραφιών: Instagram - Getty/Ideal Image
Δείτε ακόμη: Pierre de Vallombreuse: εκεί που η φυλετική ισότητα είναι δεδομένη
Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits