UPDATE

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος δωρίζει τη συλλογή του στο ΕΜΣΤ και σε 3 κορυφαία μουσεία του εξωτερικού


JTeam

14 Απριλίου 2022

O Δημήτρης Δασκαλόπουλος δωρίζει τη συλλογή του στο ΕΜΣΤ και σε 3 κορυφαία μουσεία του εξωτερικού
Natalia Tsoukalas
Ένα μεγάλο σύνολο σημαντικών έργων σύγχρονης τέχνης από τη Συλλογή ∆. ∆ασκαλόπουλου δωρίζεται σε 4 μουσεία 3 χωρών δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό πλέγμα συνεργειών.

Περισσότερα από 350 έργα από 142 καλλιτέχνες, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου δωρίζονται σε τέσσερα σημαντικά Μουσεία: Πιο συγκεκριμένα 140 προορίζονται για το ΕΜΣΤ – τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει μέχρι σήμερα στο μουσείο- περίπου 100 σε κοινή δωρεά στα Guggenheim και MCA Chicago και 110 για την Tate.

Η ανακοίνωση αυτής της πολύ σημαντικής δωρεάς έγινε από τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη του Πρόεδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα και των διευθυντών των τεσσάρων μουσείων που θα λάβουν τα έργα.

Μια ιδιωτική συλλογή μετατρέπεται σε δημόσιο αγαθό

Όπως ανεφερε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, η απόφασή του να δωρίσει το μεγαλύτερο μέρος της Συλλογής έργων σύγχρονης τεχνης, που ξεκίνησε το 1994, σε δημόσια μουσεία, πηγάζει από την πεποίθησή του ότι «Η τέχνη αποκτά νόημα και επιρροή μόνο μέσα από τη συνδιαλλαγή της με το κοινό. Γι’ αυτό η τέχνη περισσότερο από ιδιοκτήτες, χρειάζεται κοινωνούς. Μέσω της δωρεάς, τα έργα θα είναι προσβάσιμα στο ευρύ κοινό, θα έχουν την απαραίτητη φροντίδα ώστε να διατηρηθούν για τις μελλοντικές γενιές και θα παραμείνουν σε διάλογο με την τέχνη του μέλλοντος».

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr