UPDATE

Ελίνα Τζένγκο: «Περιμένουμε τη στήριξη του κόσμου όχι μόνο στις χαρές μας»


JTeam

28 Σεπτεμβρίου 2022

Ελίνα Τζένγκο: «Περιμένουμε τη στήριξη του κόσμου όχι μόνο στις χαρές μας»
Η Ελίνα Τζένγκο βρέθηκε καλεσμένη στο The Tonight Show και μίλησε για την εμπειρία της ως αθλήτρια στην Ελλάδα: «Νιώθεις ότι είσαι ξένος, ενώ γεννιέσαι σε ένα μέρος»

To θέμα της ελληνικής υπηκοότητας έθεσε η χρυσή πρωταθλήτρια στο ακόντιο, Ελίνα Τζένγκο, η οποία παρότι γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα από Αλβανούς γονείς, στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα και μαζί με αυτήν ευκαιρίες να συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις, ακόμη και την δυνατότητα να επισκεφθεί τους παππούδες της στην Αλβανία.

Jenny.Gr

Η Ελίνα Τζένγκο βρέθηκε καλεσμένη στο The Tonight Show και υπενθύμισε το μεγάλο πρόβλημα στο ελληνικό κράτος με την ελληνική υπηκοότητα, την οποία μόχθησε για να λάβει και την κράτησε πίσω τόσο σε επαγγελματικά αλλά και προσωπικά ζητήματα. H 20χρονη Πρωταθλήτρια Ευρώπης μίλησε μεταξύ άλλων για το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε και τη συγκίνηση που νιώθει για τη στήριξη του κόσμου, ενώ έδωσε έμφαση στο πόσο δύσκολο ήταν, ενώ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα από Αλβανούς γονείς, να πάρει την ελληνική υπηκοότητα.

Jenny.Gr

«Οι γονείς μου είναι από την Αλβανία, εγώ και η μικρή μου αδερφή γεννηθήκαμε εδώ. Πήρα την υπηκοότητα στα 16, λόγω των επιδόσεων που είχα. Δεν μπορούσα να πάω να δω τον παππού μου και τη γιαγιά μου στην Αλβανία. Θα μπορούσα να πάω, αλλά όχι να γυρίσω. Ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα. Μας στερούν τα όνειρα. Ήταν μια περίοδος πολύ δύσκολη, έπιανα όρια για να αγωνιστώ στο εξωτερικό για την Ελλάδα και δεν μπορούσα. Έκλαιγα, τσακωνόμουν με τους γονείς μου και στεναχωριέμαι για αυτό. Για τους γονείς μου ήταν πιο δύσκολο. Νιώθεις ότι είσαι ξένος, ενώ γεννιέσαι σε ένα μέρος», δήλωσε η 20χρονη Ελίνα, η οποία πρόσφατα κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή στο Μονακό της Γερμανίας.

Η Ελίνα Τζένγκο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην οικογένεια της, αλλά και στην στήριξη που χρειάζονται οι αθλητές σε καλές, αλλά και κακές ημέρες: «Είμαστε τρεις αδερφές, λύγισα όταν είδα τη μία μου αδερφή στο αεροδρόμιο. Έλειπε πολλούς μήνες σεζόν και δεν περίμενα να τη δω εκεί. Το παράπονο που έχουμε εμείς οι αθλητές είναι ότι περιμένουμε τη στήριξη του κόσμου όχι μόνο στις χαρές μας, αλλά και όταν έχουμε μια κακή χρονιά. Ασχολούμαι δέκα χρόνια με τον στίβο, τα τελευταία πέντε ρίχνω ακόντιο. Ξεκίνησα στίβο μέσα από τις αδερφές μου, γιατί ζήλευα. Ο προπονητής μου πήρε τη μεγάλη μου αδερφή και της είπε να με πάει να δοκιμάσω. Ξεκινάς από όλα τα αγωνίσματα. Μέσα από τις προπονήσεις είδε ο προπονητής ότι μπορώ και μου είπε να δοκιμάσω ακόντιο. Τελικά μου ταίριαξε. Κάνω και γυμναστική εκτός του στίβου, ειδικά βάρη», ανέφερε η αθλήτρια.

Η Ελίνα Τζένγκο μπορεί να είναι μόλις 20 ετών, να κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης και η χρυσή της βολή να της χάρισε το μετάλλιο, ωστόσο δεν ξεχνά από που ξεκίνησε, τις ρίζες της, αλλά και όλη την δυσκολία και προσπάθεια που χρειάζεται για να αναδειχθεί η ιστορία της και τα εμπόδια που συνάντησε στην διαδρομή της με την καθυστέρηση της υπηκοότητας. Σήμερα πατώντας καλά στα πόδια της, έχει ανοίξει ένα λαμπρό μέλλον στον αθλητισμό και δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για όλα εκείνα που της στέρησαν τα όνειρα αλλά κατάφερε να ξεπεράσει.