UPDATE

Βασιλιάς Κάρολος: 3 Ιουνίου η τελετή στέψης - Το τελετουργικό και το 361 ετών στέμμα


JTeam

6 Οκτωβρίου 2022

Βασιλιάς Κάρολος: 3 Ιουνίου η τελετή στέψης - Το τελετουργικό και το 361 ετών στέμμα
Πριν από 70 χρόνια είχε πραγματοποιηθεί η τελετή στέψης της Ελισάβετ, μια σειρά από εκδηλώσεις που σηματοδοτούν μια νέα εποχή. Σειρά έχει ο νέος βασιλιάς Κάρολος με πιθανή ημερομηνία την 3η Ιουνίου του 2023

Πρόκειται για μια τελετή η οποία έχει 70 χρόνια να πραγματοποιηθεί και περιλαμβάνει μια σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες σηματοδοτούν την έναρξη μιας νέας εποχής. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg, η τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 Ιουνίου του 2023, με το παλάτι ωστόσο να μην έχει προχωρήσει ακόμη σε κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Jenny.Gr

Η τελετή

Η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αββαείο του Westminster στο Λονδίνο, ενώ εκκρεμεί ακόμα η ανακοίνωση για τις επίσημες αργίες στη χώρα. Τον Ιούνιο του 2023 ο Βασιλιάς Κάρολος θα είναι 74 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι ο γηραιότερος βασιλιάς που έχει στεφθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, αυτήν την φορά, οι εκδηλώσεις θα είναι πιο μικρής διάρκειας και πιο σεμνές σε σχέση με τη προηγούμενη στέψη της Ελισάβετ, ενώ εικάζεται ότι θα παραβρεθούν αντιπροσωπευτικά μέλη διαφορετικών θρησκειών, πίστεων και κοινοτήτων, επισημαίνοντας την διαφορετικότητα της βρετανικής κοινωνίας.

Ακόμη αναφέρεται πως ο Κάρολος θα στεφθεί βασιλιάς στο πλευρό της βασιλικής συζύγου, Καμίλα.

Όταν η μητέρα του Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα το 1953 περισσότεροι από 8.000 καλεσμένοι από 129 χώρες ταξίδεψαν στο Αββαείο του Westminster στο Λονδίνο, ανάμεσά τους και όλη η αριστοκρατία της εποχής. Στην τελετή της 3ης Ιουνίου όμως, για λόγους ασφαλείας, υπολογίζεται ότι το Αβαείο μπορεί να «φιλοξενήσει» μέχρι 2.000 καλεσμένους. Η τελετή στέψης είναι πλούσια σε παράδοση. Ο βασιλιάς κάθεται σε έναν θρόνο γνωστό ως «Θέση του Εδουάρδου» κρατώντας το σκήπτρο και το ραβδί του κυρίαρχου ηγεμόνα, που αντιπροσωπεύουν τον συνταγματικό έλεγχο του έθνους. Παράλληλα κρατά και την σφαίρα του ηγεμόνα που αντιπροσωπεύσει τον χριστιανικό κόσμο.

Το στέμμα

Αφού πάρει τις ευλογίες από ανώτερους κληρικούς, ο Κάρολος θα τοποθετήσει το στέμμα του Εδουάρδου στο κεφάλι του, το οποίο έχει το όνομα του τελευταίου Αγγλοσάξωνα βασιλιά Εδουάρδου και είναι από καθαρό χρυσό. Είναι επίσης στολισμένο με 400 πολύτιμους λίθους, μεταξύ των οποίων ζαφείρια και ρουμπίνια.

Η εκδοχή του στέμματος που θα χρησιμοποιηθεί στην τελετή στέψης κατασκευάστηκε το 1661 για τον Κάρολο τον Β΄. Έχει ύψος 30 εκατοστά και ζυγίζει 2,23 κιλά ενώ τέλος φυλάσσεται από ειδική φρουρά στον Πύργο του Λονδίνου.