UPDATE

Τα μέτρα και οι οδηγίες που υιοθετούν Ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης


JTeam

19 Οκτωβρίου 2022

Τα μέτρα και οι οδηγίες που υιοθετούν Ευρωπαϊκές χώρες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης
Όλο και περισσότερες χώρες της Ευρώπης, λαμβάνουν δραστικά μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και ρεύματος

Κύριο μέλημα της Ευρώπης είναι η διευθέτηση της ενεργειακής κρίσης, η οποία βρίσκεται προ των πυλών, με τις χώρες να λαμβάνουν αντίστοιχα μέτρα. Το Παρίσι ξεκινά να σβήνει τα φώτα στον πύργο του Άιφελ, μία ώρα νωρίτερα και τα φώτα από καταστήματα κατά την διάρκεια της νύχτας να σβήνουν. Το Μιλάνο κλείνει τα δημόσια σιντριβάνια και το Ανόβερο προσφέρει πλέον στους χρήστες των δημόσιων γυμναστηρίων κρύο και όχι ζεστό νερό στα ντουζ.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συστήνουν στους πολίτες να λάβουν και αυτοί στα νοικοκυριά τους μέτρα για την μείωση της κατανάλωσης κατά τις ώρες αιχμής, από τις 4 μμ. ως τις 7 μ.μ., να προμηθευτούν με ηλεκτρικές κουβέρτες και να μειώσουν τη χρήση των αυτοκινήτων τους, στον απόηχο της κρίσης που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κάθε χώρα, προσπαθεί από την πιο μικρή πράξη, μέχρι και την πιο μεγάλη, να ενισχύσει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Παγκόσμια εταιρεία λιανικής συστήνει στο προσωπικό της να αλλάξει τη συμπεριφορά του με το να χρησιμοποιεί τις σκάλες αντί τις κυλιόμενες και τα ασανσέρ, να χρησιμοποιεί εφαρμογές εξοικονόμησης ενέργειας στα σπίτια τους και να βγάζει από τις πρίζες όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται εκείνη την στιγμή.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Εκείνη του Λονδίνου, το οποίο μπλόκαρε μία καμπάνια ύψους 15 εκατ. λιρών για την ευαισθητοποίηση του κοινού στην διατήρηση χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας, με την κυβέρνηση να αντιτίθεται με το σκεπτικό ότι «δεν είμαστε κράτος - νταντά».

Σε ολόκληρη την Ευρώπη ωστόσο, κεντρικές κυβερνήσεις και τοπικές αρχές έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα, προκειμένου να φθάσουν στον στόχο της Ευρώπης για μείωσης της τάξης του 15% μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Όλα τα κράτη- μέλη μετριάζουν τη θέρμανση στα δημόσια κτίρια, με σταθερή θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου, ενώ μέτρα έχουν ήδη λάβει και η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ουκρανία, η Γερμανία, η Ιρλανδία και πολλές ακόμη.