UPDATE

Γιάννης Μόραλης – Χώρος Ιδιωτικός: Μια συναρπαστική περιήγηση στο εικαστικό σύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη


JTeam

26 Οκτωβρίου 2022

Γιάννης Μόραλης – Χώρος Ιδιωτικός: Μια συναρπαστική περιήγηση στο εικαστικό σύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στο Μουσείο Μπενάκη
Οι αναζητήσεις, η δημιουργική πορεία και ο «άνθρωπος» πίσω από τον πολύπλευρο καλλιτέχνη

Η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μόραλης – Χώρος Ιδιωτικός» ανοίγει τις πόρτες της στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, στοχεύοντας στο να αναδείξει όλες τις πτυχές της ζωής και της δημιουργίας του σπουδαίου ζωγράφου της “Γενιάς του ’30”, εστιάζοντας κατά κύριο λόγο στην προσωπικότητά του και στον ιδιωτικό του χώρο. Σημειώστε να την επισκεφθείτε έως τις 8 Ιανουαρίου 2023.

Ο Γιάννης Μόραλης γεννήθηκε στις 23 Απριλίου (ή στις 6 Μαΐου, δεν είναι γνωστό με ακρίβεια) στην Άρτα. Ήδη από πολύ νεαρή ηλικία και παρακολουθώντας τη θεία του να ζωγραφίζει, αναγνώρισε το πάθος που έτρεφε απέναντι στη ζωγραφική.

Ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά του φιλόλογου Κωνσταντίνου Μόραλη και της Βασιλικής, το γένος Αναστασίου Μιχάλη. Η οικογένεια Μόραλη αφού έζησε από το 1922 και για τέσσερα χρόνια στην Πρέβεζα, εξαιτίας επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα, εγκαταστάθηκε τελικά μόνιμα στην Αθήνα το 1927 και κάπως έτσι, στα έντεκά του μόλις χρόνια, ο Γιάννης Μόραλης παρακολουθεί τις κυριακάτικες παραδόσεις στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, φυσικά με τη στήριξη της οικογένειάς του – κάτι εξαιρετικά αξιέπαινο για εκείνη την εποχή.

Μάλιστα είναι γνωστό το πόσο πολύ ενθάρρυνε ο Κωνσταντίνος Μόραλης τον γιο του να ακολουθήσει την κλίση του στην Τέχνη, έτσι ώστε να μπορούμε σήμερα να μιλάμε για τον σπουδαίο καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη και την καθοριστική επιρροή του στο τοπίο της μεταπολεμικής τέχνης στην Ελλάδα – όχι μόνο με με το εικαστικό του έργο αλλά και με τη διδασκαλία του.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr