AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

UPDATE

Τζάκετ-«μανδύας του Harry Potter»: Αδέρφια δημιούργησαν το ρούχο που σε κάνει αόρατο (στις κάμερες υπερύθρων)


JTeam

15 Νοεμβρίου 2022

Τζάκετ-«μανδύας του Harry Potter»: Αδέρφια δημιούργησαν το ρούχο που σε κάνει αόρατο (στις κάμερες υπερύθρων)
@vollebak
To τζάκετ των 100.000 λιρών που σας εξαφανίζει από τις κάμερες υπερύθρων και (στο μέλλον) από το ορατό φως

Μια από τις υπερδυνάμεις που θα θέλαμε όλοι, είναι να γινόμασταν αόρατοι όποτε το επιθυμούσαμε. Η δυνατότητα αυτή, ωστόσο, δεν είναι και τόσο μακριά όσο νομίζεις. Δύο αδέλφια, ο Steve και ο Nick Tidball, το έκαναν σχεδόν πραγματικότητα , δημιουργώντας ένα ρούχο που σε κάνει «αόρατο» στις υπέρυθρες κάμερες, και πιστεύουν ότι στο μέλλον θα καταφέρουν να το πετύχουν και με το κανονικό φως.

Η εφεύρεσή τους ονομάζεται «θερμικό μπουφάν παραλλαγής» και η εταιρεία φουτουριστικών ρούχων που έχουν ιδρύσει, η Vollebak, στεγάζεται προς το παρόν πίσω από ένα Travelodge στο King's Cross του Λονδίνου.

Το τζάκετ τους είναι λευκό με σκούρες γκρι κάθετες λωρίδες. Το καθένα αποτελείται από 100 πλακίδια γραφενίου, το πιο αγώγιμο υλικό στον κόσμο και ένα από τα πιο ακριβά. Η κατασκευή του μοναδικού αυτού κομματιού κόστισε περίπου 100.000 λίρες, καθώς το εσωτερικό του υφάσματος διατρέχουν πολλά χρυσά καλώδια.

Tα δυο αδέρφια ασχολούνται εδώ και χρόνια με φουτουριστικά ρούχα και μάλιστα έχουν δημιουργήσει και solar jacket, το οποίο μετατρέπει τις ακτίνες του ήλιου σε θερμότητα και φως.

Για να δημιουργήσουν το τζακετ που σε κάνει αόρατο, χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια και έγινε σε συνεργασία με τον καθηγητή Coskun Kocabas στο Εθνικό Ινστιτούτο Γραφενίου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ.

Πώς ακριβώς επιτυγχάνεται η «εξαφάνιση»; Το γραφένιο μπορεί να προγραμματιστεί για να μιμείται την ακτινοβολία του περιβάλλοντος, σε κάποιες συχνότητες του φάσματος, οπότε πρακτικά εξαφανίζεται σε υπέρυθρο φως.

«Θέλαμε να δείξουμε πως για να ράψει κανείς έναν αόρατο μανδύα, πρέπει να αναμείξει απαλό ρουχισμό με κάτι σκληρό, οπτικές συσκευές. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για τον συνδυασμό των σκληρών και μαλακών μερών», δηλώνει ο Steve.

Το βασικό είναι ότι τα μπαλώματα γραφενίου μπορούν να προγραμματιστούν ξεχωριστά, ώστε να εκπέμπουν διαφορετικά επίπεδα θερμικής ακτινοβολίας, για να εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Το επόμενο βήμα είναι να μειωθεί το μέγεθος των μπαλωμάτων, έτσι ώστε ένα αντικείμενο να μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα πιο σύνθετο περιβάλλον - ένα άτομο σε ένα δάσος, ας πούμε. Και πάλι, είναι μόνο στο υπέρυθρο φως, αλλά σκέφτομαι ότι αν δεν θέλετε να σας εντοπίσει μια από αυτές τις κάμερες θερμικής απεικόνισης που έχουν τα ελικόπτερα της αστυνομίας, τότε ένα μπουφάν θερμικής παραλλαγής θα ήταν πολύ χρήσιμο.

Ο Steve λέει ότι ο ίδιος και ο αδελφός του δεν σκέφτηκαν τις χρήσεις, επισημαίνοντας ότι όταν ο Βενιαμίν Φραγκλίνος είδε μια πρώτη πτήση με αερόστατο στη δεκαετία του 1770 και τον ρώτησαν σε τι ήταν καλό, απάντησε: «Σε τι χρησιμεύει ένα νεογέννητο μωρό;» Κάνουν πράγματα για να διασκεδάσουν, λέει ο Steve. «Κάποια στιγμή θα είμαι στο νεκροκρέβατο μου και θα σκέφτομαι: τι έκανα; Διασκέδασα; Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ιδέες για τις οποίες θα είμαστε περήφανοι».

Ο Steve και ο Nick δούλευαν στη διαφήμιση. Και έτρεχαν σε υπερμαραθώνιους. Ξεκίνησαν, σκεπτόμενοι πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα ρούχα τρεξίματος και κατέληξαν στο σημερινό τζάκετ. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε ήταν: πώς κοιμάσαι καλά το βράδυ πριν από έναν αγώνα; Αν πρόκειται να πεθάνεις από θερμική εξάντληση, μπορούν τα ρούχα σου να σε βοηθήσουν; Αν ο φακός κεφαλής σας ξεμείνει στη μέση της νύχτας, μπορούν τα ρούχα σας να βοηθήσουν; Όταν τελειώσεις τον αγώνα στον Αμαζόνιο, τι κάνεις με τα ρούχα σου αν είναι γεμάτα κόπρανα και μυρμήγκια;».

Όλες αυτές οι προκλήσεις οδήγησαν σε προϊόντα όπως ένα φούτερ χαλάρωσης με κουκούλα που κλείνει με φερμουάρ πάνω από το πρόσωπο (υπάρχουν ανοίγματα αναπνοής), μια σειρά από πολύ ελαφριά ρούχα που στεγνώνουν πολύ γρήγορα, ένα μπουφάν με ηλιακή φόρτιση που μπορεί να εκπέμπει φως όταν χρειάζεται, και ρούχα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από φυσικό υλικό που μπορείτε να θάψετε στο τέλος της ζωής τους.

Τώρα σχεδιάζουν ρούχα όχι τόσο για την επόμενη σεζόν, όσο για τον επόμενο αιώνα. «Είναι μια τρελή εποχή - της κλιματικής αλλαγής, της έλλειψης πόρων, της εξάπλωσης ασθενειών σε όλο τον κόσμο», δηλώνει ο Steve. «Κοιτάμε γύρω μας και αναρωτιόμαστε γιατί κανείς άλλος δεν σχεδιάζει γι' αυτό;»

Τα αδέλφια διαθέτουν επίσης και το μπουφάν Apocalypse, κατασκευασμένο για να αντέχει στη λάβα, και το μπουφάν για τον πλανήτη Άρη, που είναι ανθεκτικό στη διαστημική σκόνη και διαθέτει τρισδιάστατα εκτυπωμένη «τσέπη για εμετό» σε περίπτωση που νιώσετε λίγο άβολα εκεί πάνω. Ο Steve λέει ότι θα ήθελαν να συζητήσουν με τον Musk για κάποια πράγματα και παραδέχεται ότι αποτελεί έμπνευση. «Επειδή κοιτάζει στο μέλλον και σχεδιάζει λύσεις που πιστεύει ότι θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να μπορέσει να επιβιώσει».

Όλα αυτά έχουν βέβαια ένα τίμημα. Το τζάκετ με ηλιακή φόρτιση κοστίζει 395 λίρες, και το τζάκετ του Άρη 795 λίρες.

Οι τιμές αντανακλούν τα υλικά και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, λέει ο Nick. «Πριν από την εμπορευματοποίηση κάθε νέας τεχνολογίας, αυτή είναι αναπόφευκτα ακριβή».

Το επόμενο βήμα είναι η αναβάθμιση της τεχνολογίας και η μείωση της κλίμακας των πλακιδίων γραφενίου. Το θερμικό μπουφάν παραλλαγής που σε μετατρέπει σε αόρατο, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο για αγορά στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια. Οι δίδυμοι λένε ότι με τη χρήση γραφενίου θα πρέπει τελικά να είναι δυνατή η κατασκευή μιας έκδοσης που να λειτουργεί και στο ορατό φάσμα.

«Αν γυρίσουμε πίσω σε 1.000 χρόνια, θα το έχει κάνει κάποιος; Ναι, νομίζω ότι πιθανότατα θα το έχουν κάνει», λέει ο Steve. Βάλτε έναν μανδύα αορατότητας στη χριστουγεννιάτικη λίστα σας για το 3022, δηλώνει κλείνοντας.