Google Effect ή Ψηφιακή Αμνησία: Τι είναι, τι προκαλεί στον εγκέφαλο και πώς να το διαχειριστείς
JTeam
21 Δεκεμβρίου 2022
Σε όλους μας έχει τύχει να τσεκάρουμε μια πληροφορία και μέσα στο επόμενο λεπτό ή μέρες, να την έχουμε κιόλας ξεχάσει. Κάτι το οποίο, δεν θεωρείται και πολύ νορμάλ, αφού ο εγκέφαλός μας έχει δημιουργηθεί για να αποθηκεύσει πληροφορίες και μνήμες. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και πώς αντιμετωπίζεται;
Το Google Effect όπως ονομάστηκε, είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι πληροφορίες που ανακτούμε από τον ψηφιακό χώρο, δεν καταγράφονται κατά κάποιο τρόπο στη μνήμη μας ή δεν έχουν την ίδια ισχύ με τις άλλες, που καταβάλαμε κάποια προσπάθεια για να τις αποκτήσουμε.
Η ψηφιακή αμνησία όπως αποκαλείται πολλές φορές, συμβαίνει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, καθώς ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει προσαρμοστεί στα νέα τεχνολογικά δεδομένα κι έτσι δεν αποθηκεύει πληροφορίες, που «γνωρίζει» ότι εύκολα μπορεί να βρει στον ψηφιακό χώρο. Αυτές οι πληροφορίες για παράδειγμα, μπορεί να είναι σχετικές με ειδήσεις, με τηλεφωνικούς αριθμούς, με ημερομηνίες γενεθλίων, γιορτών κι επετείων κ.α.
Το Google Effect επηρεάζει την καθημερινότητά μας και αποδυναμώνει σταδιακά την ικανότητα του εγκεφάλου μας να θυμάται πληροφορίες, καθώς πλέον βασιζόμαστε στη ψηφιακή μηχανή αναζήτησης. Ο εγκέφαλός μας είναι σχεδιασμένος να συγκρατεί άπειρο πλήθος πληροφοριών και η εξάσκηση της μνήμης μας είναι απαραίτητη. Όσο βασιζόμαστε σε ψηφιακά μέσα για τις αναμνήσεις μας και τις πληροφορίες, τόσο περισσότερο στρες δημιουργείται, σε περίπτωση που βρεθούμε χωρίς κάποιο smartphone ή υπολογιστή για λίγο, ή και για πολύ.
3 τρόποι για να διαχειριστείς το Google Effect
Προσπάθησε να κρατήσεις τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής πληροφοριών. Αναζήτησε λοιπόν, αυτές τις πληροφορίες και από άλλα μέσα, όπως πχ, τα βιβλία. Η φυσική επαφή με το μέσο αναζήτησης θα ενεργοποιήσει τον εγκέφαλό σου και θα σε βοηθήσει να εντυπώσεις τα δεδομένα.
Σε συνέχεια με το πρώτο, ο δεύτερος τρόπος είναι γυρίσεις στο παλιό καλό σημειωματάριο. Ναι, το να κρατάς σημειώσεις είναι μια άσκηση πολύ σημαντική για τη μνήμη σου. Ο συνδυασμός του γραψίματος με τη μνήμη είναι παλιός κι αποδεδειγμένος. Γι΄ αυτό άλλωστε και τα παιδιά στο σχολείο κάνουν την αντιγραφή. Για να εξοικειωθεί ο εγκέφαλος με την πληροφορία και να μπορέσει να την αφομοιώσει.
Η τρίτη λύση είναι να αφήσεις το κινητό ή το laptop στο σπίτι. Επειδή όμως, αυτό είναι δύσκολο, προσπάθησε να τα χρησιμοποιείς μόνο για τις βασικές τους λειτουργίες και να αποφεύγεις την αναζήτηση πληροφοριών μέσω αυτών.
Αν πάλι, ούτε αυτό γίνεται τότε σου προτείνουμε να κάνεις μια μεγαλύτερη προσπάθεια να συγκεντρωθείς για να ανασύρεις την πληροφορία από τη μνήμη σου.