UPDATE

Tesla: Ο Musk κατάφερε να καταστρέψει τις μετοχές της - Έφτασαν πιο χαμηλά από ποτέ


JTeam

28 Δεκεμβρίου 2022

Tesla: Ο Musk κατάφερε να καταστρέψει τις μετοχές της - Έφτασαν πιο χαμηλά από ποτέ
Η εταιρεία σχεδιάζει μείωση της παραγωγής για τον Ιανουάριο στο εργοστάσιο της Σαγκάης

Ένα καλό είχε καταφέρει να κάνει ο Elon Musk και αυτό ήταν να δημιουργήσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα οποία λατρεύτηκαν από το κοινό. Ωστόσο οι τελευταίες του επιλογές, φέρνουν την καταστροφή εκτός από το twitter και στην εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι μετοχές της Tesla έπεσαν χθες στο χαμηλότερο σημείο δύο και πλέον ετών, σηματοδοτώντας παράλληλα τη χειρότερη ημέρα των τελευταίων 8 μηνών για την εταιρεία, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία του Musk αντιμετωπίζει μία δύσκολη οικονομικά περίοδο.

Jenny.Gr


Η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας της, από τις αρχές Οκτωβρίου. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι το Twitter καταλαμβάνει πολύ από τον χρόνο του Musk , τώρα που έχει αναλάβει CEO του κοινωνικού δικτύου που εξαγόρασε. Η θητεία του ως επικεφαλής της πλατφόρμας έχει σημαδευτεί από χάος, καθώς ο Musk εφαρμόζει -και αντιστρέφει- μια σειρά από νέες πολιτικές. Ο δισεκατομμυριούχος δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα βρει νέο διευθύνοντα σύμβουλο για να τον αντικαταστήσει, αφού οι περισσότεροι χρήστες του Twitter που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση ψήφισαν υπέρ της παραίτησής του. Αναλυτές εκτιμούν ότι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην Tesla, με τις μετοχές να έχουν υποχωρήσει κατά 73% από τον Νοέμβριο του 2021.

Οι απώλειες της Τρίτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι μετοχές της Tesla έπεσαν κατά 11,4%, ήρθαν στον απόηχο μιας έκθεσης του Reuters ότι η εταιρεία σχεδιάζει μείωση της παραγωγής για τον Ιανουάριο στο εργοστάσιο της Σαγκάης. Η είδηση αυτή πυροδότησε ανησυχίες για πτώση της ζήτησης στη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτων στον κόσμο, εν μέσω της αύξησης του αριθμού των μολύνσεων από το Covid-19 στην Κίνα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία πως εντείνονται οι φόβοι για τη ζήτηση», δήλωσε ο πρόεδρος της Great Hill Capital, Thomas Hayes, παραπέμποντας σε μια πρόβλεψη για μείωση των παραδόσεων από την ανταγωνιστική εταιρία Nio. Ο Hayes επισήμανε επίσης ότι η μετοχή της Tesla αντιμετωπίζει μια «φοβερή καταιγίδα» υψηλών επιτοκίων και πωλήσεων μετοχών από ορισμένα fund που κατέχουν σημαντικό μερίδιο της Tesla. Στην εξίσωση προστίθεται και η πώληση περιουσιακών στοιχείων από επενδυτές, με ζημία, για να μειώσουν ή να εξαλείψουν το αθροιστικό κεφαλαιακό κέρδος από άλλες επενδύσεις - καθαρά για λόγους φορολογίας εισοδήματος.

Jenny.Gr

Εν τω μεταξύ, μια ανάλυση του Reuters έδειξε ότι οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Tesla μειώνονται ταχύτερα από ό,τι εκείνες άλλων εταιρειών, επιβαρύνοντας τη ζήτηση για τα νέα οχήματα της εταιρείας που βγαίνουν από τη γραμμή συναρμολόγησης.

Ο Εlon είχε αποδώσει παλιότερα τα προβλήματα της Tesla στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «οι άνθρωποι θα μεταφέρουν όλο και περισσότερα από τα χρήματά τους από τις μετοχές σε μετρητά, προκαλώντας έτσι την πτώση των μετοχών».

Ο ίδιος ο δισεκατομμυριούχος έχει ξεπουλήσει μετοχές της Tesla φέτος, πουλώντας σχεδόν 4 δισ. δολάρια από τις δικές του μετοχές της Tesla για να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία για την αγορά του Twitter, το οποίο αγόρασε για 44 δισ. δολάρια. Στα μέσα Δεκεμβρίου δεσμεύτηκε ότι δεν θα πουλήσει επιπλέον μετοχές της Tesla «για τουλάχιστον 18 έως 24 μήνες». Ωστόσο, τα οικονομικά αρχεία δείχνουν ότι πούλησε εκατομμύρια μετά από παρόμοιες υποσχέσεις τον Απρίλιο του 2022.

Αναλυτές έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο να ζητηθεί από τον Musk να παραιτηθεί από διευθυντικό στέλεχος της Tesla, για τις ενέργειές του στο Twitter, καθώς αντιμετωπίζει ήδη αγωγή για την υποτιθέμενη αποτυχία του να επικεντρωθεί στην Tesla λόγω εξωτερικών εγχειρημάτων.