UPDATE

5 μύθοι για το cardio που πρέπει να γνωρίζεις


JTeam

11 Ιανουαρίου 2023

5 μύθοι για το cardio που πρέπει να γνωρίζεις
Κάνει άραγε πάντοτε καλό το cardio στην καρδιά; Και πρέπει να κάνεις αερόβιο με άδειο στομάχι; Όπως φαίνεται, όχι

Αδιαμφισβήτητα είναι μια από τις καλύτερες ασκήσεις για τον οργανισμό, αφού αυξάνεις την πρόσληψη οξυγόνου και την αντοχή σου, ενώ οι μελέτες που μιλούν για τα οφέλη του cardio στο καρδιαγγειακό σύστημα, αλλά και σε ολόκληρο τον οργανισμό είναι χιλιάδες. Ωστόσο είναι αρκετά πράγματα, τα οποία δεν γνωρίζουμε και τόσο καλά για την αερόβια άσκηση και μάλιστα πολλές φορές κάνουμε λάθη, τα οποία εν τέλη επιβαρύνουν την υγεία μας, αντί να τη δυναμώνουν.

Τι πρέπει να προσέξουμε λοιπόν όσο αφορά την αερόβια άσκηση, που πρέπει να δείξουμε προσοχή, αλλά και πόση ώρα είναι ιδανική; Πάμε να καταρρίψουμε μαζί 5 μύθους για την αερόβια άσκηση

Μύθος 1

«Το cardio είναι πάντα καλό για την καρδιά»

Όταν τρέχουμε για παράδειγμα, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση φυγής (fight) και εκκρίνεται κορτιζόλη στο αίμα, η οποία είναι ορμόνη του στρες. Επομένως είναι σημαντικό να μην κάνεις αερόβιο, για μεγάλη διάρκεια, αλλά ούτε και να πιέζεσαι ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που είσαι ήδη στρεσαρισμένη.

Μύθος 2

«Το cardio πρέπει να σε ζορίζει»

Είναι οι συχνές οι αντιλήψεις που επικρατούν στα γυμναστήρια, τύπου «όσο πιο δύσκολη είναι η άσκηση, τόσο το καλύτερο». Είναι τόσο σημαντικό στην γυμναστική όλα να γίνονται σταδιακά και με μέτρο. Σίγουρα θα ζοριστείς, το θέμα όμως δεν είναι να φτάνεις στα όρια σου κάθε φορά, αλλά να γίνεσαι όλο και καλύτερος/η. Έτσι και στο cardio. Μην εξαντλείσαι, όμως προσπάθησε να κάνεις όλο και καλύτερη την αντοχή σου, σταδιακά και με σταθερά βήματα.

Μύθος 3

«Η αερόβια άσκηση με άδειο στομάχι, σε βοηθάει να καις περισσότερες θερμίδες»

Περισσότερη ζημιά μπορεί να σου προκαλέσει κάτι τέτοιο, παρά όφελος. Είναι σημαντικό να αποκτάς ενέργεια πριν την προπόνηση σου, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για cardio. Ένας δυναμωτικός χυμός, ή ένα υγιεινό γεύμα, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την προπόνηση είναι απαραίτητο για να βγάλεις εις πέρας το πρόγραμμα σου, χωρίς να εξαντλείς τον εαυτό σου.

Μύθος 4

«Μόνο η αερόβια άσκηση είναι αρκετή»

Ο συνδυασμός ασκήσεων αντίστασης ή με βάρη για ενδυνάμωση, σε συνδυασμό με ολιγόλεπτες ασκήσεις αερόβιο, είναι ο ιδανικός συνδυασμός και όχι το σκέτο cardio. Ακόμη και αν θες να χάσεις λίπος, δεν σημαίνει πως πρέπει να κάνεις αποκλειστικά αερόβιο. Οι ασκήσεις cardio θα πρέπει να εντάσσονται μέσα στην προπόνηση είτε για ζέσταμα, είτε ενδιάμεσα, είτε για το τέλος και να είναι για μικρά χρονικά διαστήματα.

Μύθος 5

«Το cardio βελτιώνει την εικόνα του σώματός σου»

Καλώς ή κακώς αρκετοί είναι εκείνοι και εκείνες που επιλέγουν το έντονο cardio προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα του σώματος, ωστόσο η αερόβια άσκηση όπως αναφέραμε θα πρέπει να είναι συνδυαστική και αν στόχος σου είναι οι μύες και η ενδυνάμωση, καλύτερα να εστιάσεις σε ασκήσεις με βάρη και αντίστασης, ενσωματώνοντας ολιγόλεπτα προγράμματα αερόβιας στο πρόγραμμα.