UPDATE

Η Meta καλείται να αναθεωρήσει την απαγόρευση προβολής γυμνού γυναικείου σώματος σε Facebook και Instagram


JTeam

19 Ιανουαρίου 2023

Η Meta καλείται να αναθεωρήσει την απαγόρευση προβολής γυμνού γυναικείου σώματος σε Facebook και Instagram
Φαίνεται πως οι παρατηρήσεις του εποπτικού συμβουλίου της Meta, έπιασαν τόπο σχετικά με το θέμα

To Facebook και το Instagram ανήκουν στην Meta, εταιρεία η οποία καλείται επιτέλους να αναθεωρήσει τους κανόνες της για το γυμνό στήθος.

Σύμφωνα με τον Guardian, το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας (μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών και δημοσιογράφων που συμβουλεύουν τη Meta σχετικά με τις πολιτικές της για τον έλεγχο του περιεχομένου) της συνέστησε να αλλάξει τους όρους για το γυμνό και τη σεξουαλική δραστηριότητα ενηλίκων «έτσι ώστε να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το συμβούλιο αναφέρει ότι πρέπει να αλλάξει τη συγκεκριμένη πολιτική ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτική. Όπως τόνισε, η υπάρχουσα πολιτική της Meta βασίζεται σε δυαδική αντίληψη του φύλου, καθιστώντας ασαφή τον τρόπο με τον οποίο οι κανόνες εφαρμόζονται στα intersex, non-binary και τρανς άτομα.

Η απόφαση του εποπτικού συμβουλίου ακολούθησε τη λογοκρισία από το Facebook σε δύο αναρτήσεις από λογαριασμό που διαχειρίζεται ένα τρανς non binary ζευγάρι Αμερικανών. Οι αναρτήσεις έδειχναν το ζευγάρι να ποζάρει τόπλες, αλλά με καλυμμένες τις θηλές τους, με λεζάντες που περιέγραφαν την τρανς υγειονομική περίθαλψη και τη συγκέντρωση χρημάτων για χειρουργική επέμβαση.

Οι αναρτήσεις επισημάνθηκαν ως ανεπιθύμητο περιεχόμενο από χρήστες και στη συνέχεια εξετάστηκαν και αφαιρέθηκαν από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Μετά από έφεση που άσκησε το ζευγάρι κατά της απόφασης, η Meta προχώρησε στην αποκατάσταση των αναρτήσεων.

Το συμβούλιο διαπίστωσε ότι «η πολιτική βασίζεται σε μια δυαδική θεώρηση του φύλου και στη διάκριση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου σώματος», γεγονός που καθιστά τους κανόνες κατά της κάλυψης των θηλών «ασαφείς» όταν πρόκειται για intersex, non-binary και τρανς χρήστες.

Συνέστησε στη Meta «να καθορίσει σαφή, αντικειμενικά κριτήρια που σέβονται τα δικαιώματα» όσον αφορά στη διαχείριση του γυμνού «έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με τρόπο που να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».