UPDATE

Πώς να αποφύγεις απάτες με την πιστωτική σου κάρτα


JTeam

8 Φεβρουαρίου 2023

Πώς να αποφύγεις απάτες με την πιστωτική σου κάρτα
5 βασικά steps για πιο ασφαλείς συναλλαγές

Πάνω από 76 εκατομμύρια πιστωτικές κάρτες βρίσκονται προς πώληση στο «σκοτεινό διαδίκτυο», ενώ οι ειδικοί ομολογούν πως είναι σχεδόν αδύνατο να έχεις πλήρης προστασία της κάρτας σου, από ανεπιθύμητες πληρωμές. Τα πιστωτικά συστήματα, αλλά και οι τρόποι που κανείς μπορεί να επέμβει σε αυτά είναι μια πολύπλοκη διαδικασία. Αυτό που είναι απλό ωστόσο, είναι τα παρακάτω βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις και να προστατέψεις τις πιστωτικές σου κάρτες και τους λογαριασμούς σου:

Ενεργοποίησε όλες τις ειδοποιήσεις κινδύνου

Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι σημαντικό να έχεις ανοιχτές όλες τις ειδοποιήσεις που ενεργοποιούνται σε περίπτωση κινδύνου. Αυτό σημαίνει πως κάθε φορά που πραγματοποιείται η οποιαδήποτε συναλλαγή ή ενέργεια στην κάρτα σου, θα μπορείς να έχεις πλήρη γνώση. Μπορεί αυτό να μην είναι ικανό να αποτρέψει ορισμένες συναλλαγές, ωστόσο θα γνωρίζεις εγκαίρως τι συμβαίνει, προκειμένου να πάρεις τα κατάλληλα μέτρα.

Βάλε όριο στο ποσό που μπορείς να ξοδέψεις σε μια συναλλαγή

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προστατέψεις την κάρτα σου και ένας από αυτούς είναι φυσικά να βάλεις ένα συγκεκριμένο ποσό για την κάθε συναλλαγή. Έτσι κάθε φορά που θα ξεπερνάς το όριο αυτό, θα χρειάζεται ο κωδικός σου για να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή και άρα «θα περνάει από το χέρι σου».

Jenny.Gr

Δώσε προσοχή σε "fishing apps"

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ναι μεν ασφαλείς, ωστόσο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή που προσθέτεις τους κωδικούς και τον λογαριασμό σου. Αν δεν είσαι σίγουρος/ή για το app ή το site, τότε ενημερώσου καλύτερα ή ψάξε για πιο έμπιστες επιλογές.

Δώσε προσοχή στα «έκτακτα μηνύματα»

Μπορεί ξαφνικά να σου ζητηθεί να προσθέσεις τους κωδικούς σου ή να σου δείξει κάποια ειδοποίηση με έκτακτο μήνυμα. Συνήθως τέτοια φαινόμενα, μπορεί να σε παρακινήσουν να δράσεις, γρήγορα, απερίσκεπτα και τελικά να είναι απάτη.

Άλλαζε συχνά τους κωδικούς σου

Δεν είναι ότι πιο βολικό, αλλά οι εύκολοι κωδικοί και πόσο μάλλον αυτούς που κρατάς για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί τελικά να κάνουν ζημιά. Είναι σημαντικό να ανανεώνεις συχνά τους κωδικούς σου, για να έχεις περισσότερη ασφάλεια και ιδιωτικότητα. Φρόντισε ωστόσο να μη τους ξεχνάς ή να μη τους μπερδεύεις.