UPDATE

Λονδίνο: Άνοιξε ο πρώτος οίκος ευγηρίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2023

Λονδίνο: Άνοιξε ο πρώτος οίκος ευγηρίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα
@tonichousing
Αποδοχή, αμοιβαίος σεβασμός και αρκετά ακριβή διαμονή στο "Tonic Housing"

Πρόκειται για την πρώτη κοινότητα συνταξιοδότησης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και προσφέρει ασφαλές περιβάλλον, αλλά και διαμονή.

H ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά στη Βρετανία τα προγράμματα στέγασης για ηλικιωμένα άτομα LGBTQ+ είναι σχετικά πρόσφατα. Όπως γράφει ο Guardian, το Tonic Housing, ένα κτίριο διαμερισμάτων με θέα στο Westminster ανταποκρίνεται σήμερα σε μια παλιά ανάγκη: πολλοί LGBTQ+ φτάνουν στην τρίτη ηλικία χωρίς να έχουν δημιουργήσει οικογένεια ή να έχουν αποκτήσει παιδιά που να θέλουν και να μπορούν να τους φροντίσουν.

Μερικοί από αυτούς, αν προέρχονται από τα βάθη της επαρχίας, ίσως να έχουν βιώσει κάποια μορφή κοινωνικής απομόνωσης η οποία στην ηλικία της συνταξιοδότησης γίνεται πιο βαριά και απειλεί τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Το Tonic Housing είναι μια κοινότητα συνταξιοδότησης που διευθύνεται από και για την κοινότητα. Εκτός από το roof garden με θέα στο ποτάμι, το κτίριο διαθέτει σαλόνι, κήπο, καφετέρια, εστιατόριο και μπαρ στον τελευταίο όροφο. Από τότε που μετακόμισε ο πρώτος του κάτοικος πριν από έναν χρόνο, δεκαπέντε από τις 19 μονάδες είναι πλέον κατειλημμένες.

Ο Bob Green, επικεφαλής των επιχειρήσεων της Tonic, είπε στον Guardian ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Tonic, από τους 624 LGBTQ+ Λονδρέζους ηλικίας άνω των 50 ετών που ρωτήθηκαν, μόνο το 1% σκεφτόταν να μετακινηθεί σε συγκρότημα κατοικιών seniors του «γενικού» πληθυσμού.

Οι υπόλοιποι προτιμούν ειδική παροχή LGBTQ+, σαν αυτή που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια. Παράλληλα ετοιμάζονται και άλλες τέτοιες κοινότητες, ενώ να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε τίποτα τέτοιο στο Λονδίνο. Αντιθέτως, σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στη Σουηδία, στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, υπάρχουν πολλές τέτοιες επιλογές στέγασης.

Το πρόβλημα είναι ότι, επειδή αυτές οι μονάδες είναι ιδιωτικής εμπνεύσεως και πραγματοποιούνται με ιδιωτική χρηματοδότηση, προσφέρουν προς το παρόν πολύ ακριβή διαμονή: οι συνταξιούχοι αγοράζουν ένα διαμέρισμα ενός υπνοδωματίου σε ποσοστό 75%, ενώ η επιχείρηση Τοnic διατηρεί το 25% και οι τιμές κυμαίνονται από 535.000 μέχρι 800.000 λίρες. Δηλαδή, οι περισσότεροι ένοικοι πουλάνε το ιδιωτικό τους σπίτι, αυτό που ίσως απέκτησαν στη διάρκεια της ζωής τους, και παίρνουν ένα στούντιο ή ένα δυάρι στο συγκρότημα των seniors, το οποίο ωστόσο δίνει τη δυνατότητα συλλογικών δραστηριοτήτων και ιατρικής φροντίδας.