UPDATE

5-to-9: H viral ρουτίνα του TikTok είναι απάτη ή μια απίστευτα παραγωγική τακτική;


JTeam

20 Φεβρουαρίου 2023

5-to-9: H viral ρουτίνα του TikTok είναι απάτη ή μια απίστευτα παραγωγική τακτική;
@stephrobinnson
Μη βιαστείς να βγάλεις συμπεράσματα

Θα ξυπνούσες ποτέ στις 5 το πρωί πριν πας στη δουλειά σου, προκειμένου να προλάβεις να κάνεις προπόνηση, να φτιάξεις το κρεβάτι σου και να φας ένα προσεγμένο και υγιεινό πρωινό; Η απάντηση θα είναι όχι και μάλιστα το πιθανότερο είναι να φαντάζει κάτι αδιανόητο, αλλά πριν σταματήσεις ήδη να διαβάζεις το άρθρο δώσε του μια ευκαιρία.

Η θεωρία του να ξυπνάς στις 5 το πρωί έφτασε σε μένα μέσα από ένα βιβλίο. Στο οποίο μόλις διαβάζεις τον τίτλο κάπως γελάς και κάπως το βαριέσαι ήδη από την πρώτη στιγμή. Για καλή μου τύχη όμως, ήταν καλοκαίρι όταν βρέθηκε στα χέρια μου, οπότε λίγες λίγες σελίδες, το ξεκίνησα. Τίτλος του βιβλίου ήταν "Το κλαμπ των 5 π.μ" του Robin Sharma και στην ουσία μιλούσε για τους λόγους που θα σε πείσουν να σηκώνεσαι στις 5 το πρωί προκειμένου να κάνεις τη ζωή σου και την καθημερινότητα σου καλύτερη (πολύ καλύτερη).

Jenny.Gr
@robinsharma



Τότε, μια που διάβασα τον τίτλο και μια που τον ξέχασα. Όσο προχωρούσα όμως, τελικά αυτή η ιδέα κάπως μου άρεσε.
Και ερχόμαστε στο σήμερα, όπου η ιδέα αυτή θέλοντας και μη, έχει γίνει συνήθεια και μέρος της καθημερινότητάς μου. Εκτός από εμένα όμως, ολόκληρο το TikTok μιλά γι' αυτήν την viral ρουτίνα που τους μεταμόρφωσε τη ζωή.

@breewoolard Spend a chilly morning with me❄️ #5ammorning #canadianmorning #productivemorningroutines ♬ paper planes - 3 minute sounds <3


Η αλήθεια είναι πως πρέπει να σε βρει σε ένα σωστό timing, όπου θα θέλεις να είσαι παραγωγικός, να είσαι καλός στη δουλειά σου και να δώσεις την ενέργειά σου τόσο στην καριέρα σου όσο και στο wellness σου (ναι υπάρχουν και αυτοί οι άνθρωποι ανάμεσα μας και καλά κάνουν).

Ακούγεται ουτοπικό και δεν ισχύει για όλες τις φάσεις της ζωής σου, αλλά σίγουρα όταν τη δοκιμάσεις συστηματικά, η ευεξία και η ηρεμία που θα σου προσφέρει, δεν θα σε αφήνουν να τα παρατήσεις.

Ποια είναι λοιπόν αυτή η ρουτίνα 5-to-9 και γιατί γίνεται χαμός στο TikTok;

@analiscruzx

5am morning routine🙏🏼🤍 Happy Monday!

♬ original sound - taneee


Το πράγμα έχει ως εξής: Ας υποθέσουμε πως δουλεύεις το κλασσικό ωράριο, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα. Αντί για 7:30-8:00 που σηκώνεσαι από το κρεβάτι και πίνεις έναν καφέ με το που φτάσεις γραφείο, βάζεις το ξυπνητήρι στις 5.

Σηκώνεσαι. Πίνεις το νερό σου ενυδατώνεσαι και φεύγεις για την πρωινή σου προπόνηση. Γεμίζεις με ενδορφίνες τον οργανισμό σου, γυρνάς σπίτι για γρήγορο ντους, ετοιμάζεις ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό και φεύγεις για το γραφείο (τα προλαβαίνεις όλα).

Ξέρω, ότι γελάς καταβάθος και σκέφτεσαι «δεν παίζει». Ε, λοιπόν παίζει.

Και αν δεν πιστεύεις εμένα, τσέκαρε το TikTok. Σε προειδοποιώ ότι οι πρώτες ημέρες θα είναι δύσκολες. Και θα χρειαστεί χρόνος, απόφαση και πείσμα μέχρι να γίνει αυτή η ώρα, το πρωινό σου ξύπνημα.

@lifeewithcass Telling myself i would go later just never seemed to work out 😭 #5ammorningroutine #gymtok #gymmotivation #womenworkouts #morningroutine #grwm #12330workout #fypシ ♬ original sound - Taylor Dean


Όταν όμως θα κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ και θα απολαμβάνεις ουσιαστικό ύπνο, όταν θα βλέπεις το σώμα σου να έχει μεγαλύτερη αντοχή λόγω των υγιεινών σου συνηθειών, όταν δεν θα νυστάζεις στο γραφείο και δεν θα σέρνεσαι όλη μέρα, όταν θα έχεις ενέργεια και όταν άλλα τόσα οφέλη σου χτυπήσουν την πόρτα, πίστεψέ με δεν θα θες με τίποτα να εγκαταλείψεις αυτή τη ρουτίνα και το πρωινό σου ξύπνημα.

Ο χρόνος που θα έχεις μέσα στην ημέρα σου θα σου επιτρέπει και να κάνεις τη γυμναστική σου, αλλά και να οργανώνεσαι για όλα όσα θες χωρίς άγχος και τρέξιμο. Είναι πιο ρεαλιστικό απ' όσο νομίζεις, ψάξε το λίγο περισσότερο ή έστω δοκίμασέ το και δες αν τελικά σου ταιριάζει. Μπορεί να εκπλήξεις τον ίδιο σου τον εαυτό.