Το διάσημο πανεπιστήμιο, διεξάγει συνεχώς έρευνες, οι οποίες πολλές φορές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες για την ανθρώπινη ψυχολογία. Αυτή τη φορά εστιάζει στο θέμα της «συμπάθειας», αλλά και στο τι είναι αυτό, που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο συμπαθείς.
Σύμφωνα με την έρευνα του πανεπιστημίου, αυτό που κάνει τους ανθρώπους πιο συμπαθείς, «είναι το να κάνουν μια ερώτηση». Μάλιστα, χαρακτηρίζεται ως «σωτήριο κόλπο» το να κάνεις μια ερώτηση, προκειμένου να κερδίσεις τη συμπάθεια κάποιου.
Προτού έχεις αμφιβολίες γι' αυτό, να σημειωθεί πως με αυτή την κίνηση «αμέσως θα θεωρηθείτε πιο συμπαθής και γεμάτος κατανόηση, κάτι που θα αυξήσει τις πιθανότητες για παράδειγμα, να προσληφθείτε σε μια δουλειά ή να πάρετε προαγωγή».
Σε μια σειρά μελετών, οι ερευνητές του Χάρβαρντ εξέτασαν περισσότερες από 300 διαδικτυακές και διαπροσωπικές συνομιλίες μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζονται μεταξύ τους. Για τις διαδικτυακές συνομιλίες, οι συμμετέχοντες κλήθηκε να μιλήσουν με κάποιο τυχαίο άτομο για 15 λεπτά. Για τις διαπροσωπικές συνομιλίες, εξετάστηκαν δεδομένα από μια προηγουμένως δημοσιευμένη μελέτη 110 ατόμων σε μια εκδήλωση speed-dating.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Personality and Social Psychology, δείχνουν ότι όσοι έκαναν περισσότερες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, ειδικά ερωτήσεις follow-up, θεωρούνταν πιο συμπαθείς, τόσο διαδικτυακά όσο και διαπροσωπικά.
Στην περίπτωση του speed-dating, ήταν επίσης πιο πιθανό να κλείσουν δεύτερο ραντεβού.
«Εντοπίζουμε μια ισχυρή και συνεπή σχέση μεταξύ της διατύπωσης ερωτήσεων και της συμπάθειας», αναφέρουν οι μελετητές του Χάρβαρντ. «Οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, αρέσουν πιο πολύ στους συνομιλητές τους». Οι συμπληρωματικές ερωτήσεις, επισημαίνουν οι ερευνητές, δείχνουν ότι ένα άτομο όχι μόνο ακούει, αλλά δείχνει επίσης ενδιαφέρον. Επιπλέον δείχνουν φροντίδα, επαλήθευση και κατανόηση.
Στη μελέτη, αναφορά γίνεται και στα εσωστρεφή άτομα:
«Οι εσωστρεφείς έχουν εξαιρετικές συζητήσεις μεταξύ τους», λέει η Jenny Blake, πρώην career coach της Google και συγγραφέας του βιβλίου «Pivot: The Only Move that Matters is Your Next One». Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι «βαθιές σχέσεις» συχνά προκύπτουν από «αξιομνημόνευτες» συζητήσεις.
Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βομβαρδίζουμε κάποιον άλλον με ερωτήσεις, αλλά οι περιστασιακές ερωτήσεις είναι πολύ σημαντικές. Και παρόλο που τα ευρήματα μπορεί να ακούγονται αυτονόητα, πολλοί εξακολουθούν να διστάζουν να κάνουν ερωτήσεις στους συνομιλητές τους.
Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη σημειώνει πως «η τάση να εστιάζουμε στον εαυτό μας όταν προσπαθούμε να εντυπωσιάσουμε τους άλλους είναι λανθασμένη».