UPDATE

“Τεκμήρια Αναπνοής”: Η νέα έκθεση της Στέγης μετατρέπει καθημερινές ιστορίες σε Ιστορία


JTeam

18 Απριλίου 2023

“Τεκμήρια Αναπνοής”: Η νέα έκθεση της Στέγης μετατρέπει καθημερινές ιστορίες σε Ιστορία
Λίγο πριν ανοίξει τις πόρτες της για το κοινό η έκθεση “Documents of Breathing” (Τεκμήρια Αναπνοής) που παρουσιάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στην Αίθουσα Τέχνης του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, μιλήσαμε με τους επιμελητές της Πάσκουα Βοργιά και Παύλο Φυσάκη.

Η έκθεση “Documents of Breathing” (Τεκμήρια Αναπνοής) είναι μια ασυνήθιστη έκθεση με έναν τίτλο που σου κινεί την περιέργεια. Ξεκίνησε κάποια χρόνια πριν, από την ιδέα ενός βιβλίου, το οποίο σαν μια άλλη “κιβωτός” θα φύλαγε ασφαλή και ζωντανή μέσα στον χρόνο μια συλλογή από “θραύσματα μνημοσύνης” – όπως τα περιγράφουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του, Πάσκουα Βοργιά και Παύλος Φυσάκης.

Η αρχική ιδέα

Τι ακριβώς είναι αυτά τα “θραύσματα μνημοσύνης”; Πρόκειται για μια συλλογή από αρχειακά ίχνη, οικογενειακά κειμήλια, ιστορικά ντοκουμέντα -ένα σύνολο αναμνήσεων που κάθε φορά που τα επαναφέρουμε μάς δίνουν την ευκαιρία να αναβιώσουμε την Ιστορία πίσω από αυτά. Ξανά και ξανά. Και κάθε φορά διαφορετικά. «Πρόκειται για ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε κοιτάζοντας οικογενειακά αρχεία και φτιάχνοντας ουσιαστικά μία κιβωτό μέσα στην οποία θέλαμε να βάλουμε κάποια πράγματα, τα οποία θέλαμε να διατηρήσουμε, καθώς για εμάς έχουν αξία. Αυτή ήταν η πρωταρχική ιδέα», μου είπε από την αρχή κιόλας της συζήτησής μας η Πάσκουα Βοργιά.

«Η Πάσκουα το περιγράφει ωραία χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο μεταξύ ark και archive. Αυτό θέλαμε να κάνουμε στην αρχή. Να δημιουργήσουμε μια κιβωτό για το αρχείο μας, σαν μια κάψουλα μεταφοράς στον χρόνο. Αυτό το πράγμα δουλευόταν όλα αυτά τα χρόνια μέσα μας. Στην αρχή δουλεύαμε μόνο με εικόνες από το παρελθόν, από τα οικογενειακά μας αρχεία. Στη συνέχεια μας απασχόλησε πολύ η έννοια του αρχείου. Αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε κι άλλα έργα που δεν ήταν δικά μας, σιγά σιγά προσθέταμε και εικόνες από άλλα έργα που έχουμε κάνει εμείς και στο τέλος δημιουργήσαμε κι άλλες νέες εικόνες για να έρθουν να συμπληρώσουν αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε», συμπληρώνει ο Παύλος Φυσάκης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr