UPDATE

Αυτός είναι ο λόγος που η γάτα σου κάθεται συνέχεια πάνω στο λάπτοπ σου


JTeam

27 Μαΐου 2023

Αυτός είναι ο λόγος που η γάτα σου κάθεται συνέχεια πάνω στο λάπτοπ σου
Unsplash
Σε αγαπάει, ζητά προσοχή ή απλώς θέλει να σε ελέγξει;

'Εχεις γάτα και λαπτοπ; Τότε ξέρεις. Ξέρεις πώς είναι να το ανοίγεις για να δουλέψεις λίγο από το σπίτι κι εκείνη να έρχεται όλο νάζι, να σε κοιτά κατάματα και να θρονιάζεται πάνω στο πληκτρολόγιο. «Με αγαπάει τόσο πολύ, θέλει προσοχή ή απλώς μου δείχνει ότι ακόμη και αυτό, της ανήκει;», αναρωτιέσαι. Παρακάτω, σου δίνουμε την απάντηση. Γιατί ο τριχωτός φίλος που όλο γουργουρίζει, είναι πανέξυπνος και παμπόνηρος.

Από τη μία πλευρά, είναι δύσκολο να φανταστείς ότι ένα αξιολάτρευτο, μαλακό πλασματάκι συνωμοτεί συνειδητά για να σε ελέγξει. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το πόσα αστεία της ποπ κουλτούρας υπάρχουν για γάτες που είναι ύπουλες, πονηρές, δολοπλόκες, πανούργες. Από την άλλη, όλα τα memes μας για τις γάτες που είναι οι πραγματικοί, κακοί αφέντες του σπιτιού προέρχονται από κάπου - δεν τα βγάλαμε επειδή είμαστε τρελοί. Αλλά όπως εξηγεί το Science Focus, δεν μιλάμε για μια συνειδητή πρόθεση, αλλά για ένα ένστικτο.

Ο Δρ David Sands λέει: «Ενώ οι σκύλοι έχουν εξημερωθεί για να γίνουν οι σύντροφοί μας, οι γάτες εξακολουθούν να είναι αρκετά άγριες. Έχουν ανατραφεί σε μεγάλο βαθμό για τον έλεγχο των ζωυφίων και δεν είναι κοινωνικά πλάσματα - ασχολούνται μόνο με τον εαυτό τους". Το New Scientist αναφέρει ότι οι σκύλοι πιθανότατα διαχωρίστηκαν από τους λύκους πριν από περίπου 27.000 έως 40.000 χρόνια. Αυτό είναι πολύ περισσότερο από το διάστημα που οι γάτες έχουν εξημερωθεί, και αρκετός καιρός ώστε ένας λύκος να εξημερωθεί σε dachshund που σου επιτρέπει να το ντύσεις χοτ ντογκ στις Απόκριες.

Η μυρωδιά και η ζεστασιά πάντως συμβάλλουν στην αγάπη των αιλουροειδών για τους φορητούς υπολογιστές. Οι γάτες σίγουρα δεν θα ήθελαν να κοιμηθούν σε κρύα laptops Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το να ξαπλώνεις πάνω σε έναν φορητό υπολογιστή είναι ένας τρόπος να αντικαταστήσεις τη δική σου μυρωδιά με τη μυρωδιά της γάτας. Περισσότερη μυρωδιά γάτας και λιγότερη ανθρώπινη μυρωδιά σημαίνει περισσότερος έλεγχος της γάτας στην περιοχή του σπιτιού της. Επειδή δικό της είναι το σπίτι, εσύ απλώς εμφανίζεσαι μερικές φορές για ύπνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γάτες τρίβονται με το πρόσωπό τους πάνω σε πράγματα: έλεγχος, όχι αγάπη. Οπότε χαμογέλα- δεν έχασες τα λογικά σου (ακόμη). Ο χειρότερος φόβος σου για τη γάτα σου, είναι πέρα για πέρα αληθινός.