UPDATE

Nelly Furtado: Η μεγάλη επιστροφή και η διάγνωση με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας


JTeam

24 Μαΐου 2023

Nelly Furtado: Η μεγάλη επιστροφή και η διάγνωση με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
@nellyfurtado
H διάσημη τραγουδίστρια, επιστρέφει στη διεθνή σκηνή έπειτα από 6 χρόνια απουσίας

Την γνωρίσαμε μέσα από τις επιτυχίες της «I’m Like A Bird» και «Maneater», όπως επίσης και μέσα από το ντουέτο της «Broken Strings» με τον James Morrison το 2008. Τα τελευταία έξι χρόνια ωστόσο, η Νelly Furtado είχε επιλέξει να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και τις συναυλίες, μέχρι το 2022 όπου έκανε μια απρόσμενη επιστροφή σε συναυλία του Drake, στο Τορόντο.

Η διάσημη Καναδή τραγουδίστρια φαίνεται πως πλέον έχει επιστρέψει δυναμικά και μιλώντας πρόσφατα στο περιοδικό Fault, μας ανοίχτηκε για την καριέρα και τη ζωή της, μα κυρίως για την πολύ κοινή διαταραχή με την οποία διαγνώστηκε. Την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).


Η συγκεκριμένη διαταραχή, είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και στην ενήλικη ζωή. Υπάρχουν κλινικά διατυπωμένοι 3 τύποι της, ενώ κύρια συμπτώματα είναι:

  • Διαταραχές στην συγκέντρωση και την προσοχή
  • Μετατόπιση της προσοχής από ένα ερέθισμα σε άλλο
  • Ιεράρχηση προτεραιότητας εστίασης της προσοχής, δηλαδή πιο απλά να επιλέξει τι είναι σημαντικό να προσέξει ανά πάσα στιγμή.
  • Αναστολή της προσοχής σε ερεθίσματα που δεν έχουν προτεραιότητα
  • Δυσκολίες στη μνήμη
  • Τα άτομα με ΔΕΠΥ εμφανίζουν επίσης, δυσλειτουργίες στην υπερκινητικότητα και την παρορμητικότητα.

Στην περίπτωση της Furtado, η διαταραχή επηρεάζει και την ενήλικη ζωής της, δηλώνοντας πως εδώ και 18 μήνες, έχει επισήμως διαγνωστεί με ΔΕΠΥ, και αντιμετωπίζει τα συμπτώματα μέσα από χορογραφίες, χορό και ασκήσεις συγκέντρωσης.

Στην πρώτη φωτογράφισή της ύστερα από έξι χρόνια, η Furtado μιλά λεπτομερώς στο περιοδικό Fault για τη διάγνωσή της, σημειώνοντας: «Μόλις διαγνώστηκα με ΔΕΠΥ, τους τελευταίους 18 μήνες της ζωής μου. Πιστεύω ότι την είχα σε όλη μου τη ζωή, αλλά το να παίζω όργανα έξι ημέρες την εβδομάδα ως παιδί με κρατούσε υπό έλεγχο. Έτσι τώρα χρησιμοποιώ τη χορογραφία και μπαίνω στο στούντιο χορού ως φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της ΔΕΠΥ μου. Θεωρώ ότι η πειθαρχία βοηθάει πραγματικά τον εγκέφαλό μου. Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζω να γνωρίζω τον εγκέφαλό μου πολύ καλά. Μου αρέσει να μιλάω γι’ αυτό, οπότε ελπίζω να μοιραστώ την εμπειρία μου με τους ανθρώπους και να κάνω συζητήσεις γι’ αυτό».


«Έχω τον τύπο της ΔΕΠΥ που διασπάται η προσοχή μου, δεν έχω υπερκινητικότητα. Το είχα σε όλη μου τη ζωή. Νομίζω ότι μάλλον ήταν ευλογία που δεν το γνώριζα μέχρι τώρα. Επειδή νομίζω ότι είμαι αρκετά ώριμη τώρα, ώστε να μην είμαι υπερβολικά δραματική γι’ αυτό, να το αντιμετωπίζω και να βρίσκω λύσεις αντί να ασχολούμαι με τη συναισθηματική πλευρά του», δήλωσε μεταξύ άλλων η Νelly Furtado.