UPDATE

Το άκρως επικίνδυνο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι μόλις γυρίζουν από διακοπές


JTeam

14 Ιουνίου 2023

Το άκρως επικίνδυνο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι μόλις γυρίζουν από διακοπές
Νιώθεις κούραση κατά την επιστροφή σου από ταξίδι ; Η συνήθεια που πρέπει να αποφύγεις

Οι διακοπές και τα ταξίδια μπορεί να είναι διασκεδαστικά και ευχάριστα, παράλληλα όμως είναι και ιδιαίτερα κουραστικά. Αυτή η κούραση με τη σειρά της, μπορεί να οδηγήσει σε συνήθειες και πρακτικές, οι οποίες μπορούν ακόμη και να βάλουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, το επικίνδυνο στοιχείο στις διακοπές των ανθρώπων είναι η υπνηλία. Η οδήγηση από ένα νυσταγμένο άτομο, έχει γίνει πια συνήθεια, με αποτέλεσμα 1 στους 25 ενήλικες οδηγούς να εμπλέκεται σε ατύχημα, καθώς είχε αποκοιμηθεί.
Προφανώς η υπνηλία δεν ισχύει μόνο για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές, αλλά και για εξουθενωμένα άτομα και οδηγούς.

Ανακοίνωση του Ιδρύματος για την Ασφάλεια της Κυκλοφορίας, ισχυρίζεται πως το 21% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αφορούσε έναν νυσταγμένο οδηγό. Έτσι, ενώ μπορεί να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο και μπορείτε να κρατήσετε τον εαυτό σας ξύπνιο, στην πραγματικότητα πρέπει να αποφεύγετε αυτή τη συνήθεια. Σύμφωνα με τη Susan Miller, επικεφαλής ερευνήτρια και πιστοποιημένη εμπειρογνώμονα ύπνου στο SleepMattressHQ.com, η υπνηλία μπορεί να βλάψει την κρίση και τη λήψη αποφάσεων, να μειώσει την επίγνωση του περιβάλλοντός σας (από τα αυτοκίνητα μέχρι τις συνθήκες του δρόμου μέχρι τα σήματα κυκλοφορίας) και να επηρεάσει τον συντονισμό, την ισορροπία σας. και λεπτές κινητικές δεξιότητες.

«Ακόμη και μια στιγμιαία απώλεια προσοχής μπορεί να είναι επικίνδυνη κατά την οδήγηση, επομένως είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα στην ασφάλεια», πρόσθεσε.

Ο Jeff Kahn, ειδικός στον ύπνο και ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Rise Science, συμφώνησε. «Οι μικρούπνοι, ειδικότερα, προκαλούν ανησυχία, καθώς μπορούν να διαρκέσουν μόνο λίγα δευτερόλεπτα και να συμβούν εν αγνοία τους», είπε. «Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται αρκετός χρόνος, σε έναν αυτοκινητόδρομο που ταξιδεύει με 65 μίλια την ώρα, αυτά τα δευτερόλεπτα μπορεί να σημαίνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου».

Οι κίνδυνοι της οδήγησης ενώ νυστάζετε, συχνά συγκρίνονται με τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ. Η στέρηση ύπνου 24 ωρών - όπως επίσης και η συσσωρευμένη κούραση - έχει ως αποτέλεσμα την ίδια γνωστική εξασθένηση που ισοδυναμεί με περιεκτικότητα αλκοόλ στο αίμα (BAC) 0,10%, η οποία είναι υψηλότερη από το νόμιμο όριο.

Πότε είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί υπνηλία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, τα περισσότερα ατυχήματα που σχετίζονται με τον ύπνο συμβαίνουν μεταξύ 13.00. και 4 μ.μ., και 2 π.μ. και 6 π.μ. Οπότε, ναι, η οδήγηση νωρίς το πρωί δεν είναι καλή ιδέα, αλλά ούτε και αυτή η περίοδος «απογευματινής πτώσης».

Σημάδια πως πρέπει οπωσδήποτε να σταματήσετε την οδήγηση

Επειδή λοιπόν δεν μπορείτε να οδηγείτε όταν νυστάζετε, ακόμα κι αν πιστεύετε ότι θα παραμείνετε ξύπνιοι, είναι σημαντικό να μην αμελήσετε τα παρακάτω σημάδια:

  • Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε
  • Δεν θυμάστε τα τελευταία λεπτά της οδήγησης
  • Παρασύρεστε στις λωρίδες
  • Έντονα χασμουρητά
  • Δυσκολεύεστε να κρατήσετε τα μάτια σας ανοιχτά

Πως να αντιμετωπίσετε την υπνηλία κατά την οδήγηση

Όσο δελεαστικό κι αν ακούγεται, η απάντηση δεν είναι η πιο δυνατή μουσική, ο πιο κρύος αέρας ή η συζήτηση με κάποιον. «Η μόνη θεραπεία για την υπνηλία είναι ο ύπνος», τονίζουν οι ειδικοί.

«Ιδανικά, θα πρέπει να παίρνετε έναν ύπνο σύντομο, 20 έως 30 λεπτών για να νιώσετε ανανεωμένοι, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να μπείτε σε έναν βαθύ κύκλο ύπνου και να ξυπνήσετε νιώθοντας νωθροί». «Αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, απλά να ξεκουράζετε τα μάτια σας ή να κάνετε ένα διάλειμμα από την οδήγηση για λίγα λεπτά».

Στη συνέχεια, συνιστούν να καταναλώσετε καφεΐνη ή κάποιο ποτό που σας προσφέρει ενέργεια. Τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε το τρέξιμο ή κάποια έντονη άσκηση για λίγα λεπτά, προκειμένου να θέσετε σε εγρήγορση τον εγκέφαλο σας. Αν τίποτα από αυτά δεν λειτουργήσει, εξετάστε άλλες επιλογές μετακίνησης πριν από την έναρξη του ταξιδιού σας. Για παράδειγμα προτιμήστε λεωφορεία, ή άλλα μέσα, εκτός της ενοικίασης αυτοκινήτων. Μη ξεχάσετε να καλέσετε και την βοήθεια κάποιου άλλου οδηγού, για να χωρίσετε τη διαδρομή. Όσο ο ένας ξεκουράζεται, ο άλλος οδηγεί. Γι' αυτό και είναι προτιμότερο τα μεγάλα οδικά ταξίδια, να γίνονται με αρκετούς οδηγούς και να μοιράζεται η διαδρομή.