UPDATE

Υποβρύχιο Titan: Βίντεο από τη στιγμή που χειριστής χάνει τον έλεγχο σε προηγούμενη αποστολή


JTeam

6 Ιουλίου 2023

Υποβρύχιο Titan: Βίντεο από τη στιγμή που χειριστής χάνει τον έλεγχο σε προηγούμενη αποστολή
@oceangateexped
Η βλάβη του υποβρυχίου, συνέβη σε βάθος 3.800 μέτρων

Λίγες εβδομάδες έχουν περάσει από τη μοιραία συντριβή του υποβρυχίου Titan, όπου έχασαν τη ζωή τους 5 άνθρωποι. Οι έρευνες για τα ακριβή αίτια και το χρονικό της τραγωδίας συνεχίζονται, ενώ έχουν ανασυρθεί πολλά τμήματα του μοιραίου υποβρυχίου.

Την ίδια στιγμή, κυκλοφορεί ένα βίντεο από προηγούμενη περιήγηση του υποβρυχίου στα ανοιχτά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα, ένας επιβάτης βιντεοσκοπεί την στιγμή που ο πλοηγός χάνει τον έλεγχο του Titan, επειδή το υποβρύχιο δεν «υπάκουε στις εντολές του».
Το Titan ξεκίνησε να περιστρέφεται 360 μοίρες, κάνοντας κύκλους και δίχως να κινείται προς τα πάνω, ή προς τα κάτω, ευθεία ή πίσω.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι επιβάτες βρίσκονταν 300 μέτρα από το ναυάγιο του Τιτανικού κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένη αποστολής, με τον χειριστή Scott Griffith να λέει «έχουμε πρόβλημα», σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του Ατλαντικού.

Πλάνα από το εσωτερικό του υποβρυχίου, που γυρίστηκαν ως μέρος ενός ντοκιμαντέρ του BBC το 2022, δείχνουν την αγωνία του πληρώματος όταν ακούει τον Griffith να λέει ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τους προωθητήρες του Titan. Η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα το υποβρύχιο να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα και δεν μπορούσε να κινηθεί ούτε προς τα εμπρός ούτε προς τα πίσω.

Σε συνέντευξή της μετά την αποστολή, η Μεξικανή επιβάτης Reneta Rojas δήλωσε στο BBC: «Ξέρετε τι σκεφτόμουν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε. Ήμασταν κυριολεκτικά 300 μέτρα από τον Τιτανικό και παρόλο που βρισκόμασταν ήδη στο πεδίο των συντριμμιών, δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά αλλού, παρά μόνο να κάνουμε κύκλους».

Ένας ακόμη επιβάτης, ο Oisin Fanning, δήλωσε: «Σκεφτόμουν, ωχ, όχι, μη μου πεις ότι είμαστε 300 μέτρα μακριά από τον Τιτανικό και θα πρέπει να ανέβουμε στην επιφάνεια».

Το ντοκιμαντέρ δείχνει τον διευθύνοντα σύμβουλο της OceanGate, Στόκτον Ρας, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τέσσερις επιβάτες τον περασμένο μήνα, να προσπαθεί μανιωδώς να βοηθήσει το πλήρωμα του υποβρυχίου από το μητρικό σκάφος, που βρισκόταν 12.500 πόδια ψηλότερα.

Jenny.Gr
@oceangateexped

Μιλώντας για το χειριστήριο του PlayStation που λειτουργεί το Titan και τις τεχνικές βλάβες στο σκάφος, ο Rush είπε στο πλήρωμα του μητρικού σκάφους: «Ο δεξιός μοχλός είναι για να κινείσαι μπροστά, πίσω, να στρίβεις αριστερά, να στρίβεις δεξιά. Και αυτό που συμβαίνει είναι ότι προσπαθεί να πάει μπροστά, αλλά παίρνει στροφή». Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό του Τitan, ένας επιστήμονας στο σκάφος ρώτησε τον Griffith τι θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα με τους προωθητήρες.

Ο Griffith είπε: «Αντικατέστησαν έναν από τους προωθητήρες». Ο επιστήμονας απαντά: «Δηλαδή, τον τοποθέτησαν με λάθος τρόπο; Εννοώ ότι είναι ένας μονόδρομος προωθητήρας, σωστά»;

Ο πιλότος εμφανίζεται τότε εκνευρισμένος και λέει: «Ναι, θα έπρεπε να είναι, αλλά κάτι συνέβη».

Το ντοκιμαντέρ δείχνει τον Rush να βοηθάει το πλήρωμα να βρει έναν τρόπο να επαναπρογραμματίσει τον ελεγκτή, επιτρέποντας στο ταραγμένο πλήρωμα να αναπνεύσει με ανακούφιση καθώς ο Τιτάνας άρχισε να κινείται προς τα εμπρός προς τον Τιτανικό, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Daily Mail.

Aυτό είναι ένα από τα πολλά περιστατικά και μαρτυρίες, που αναφέρουν πως το υποβρύχιο είχε σοβαρά ζητήματα σε έλλειψη ασφάλειας.