UPDATE

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα αυτοκίνητα για κλοπή στην Ελλάδα


JTeam

19 Ιουλίου 2023

Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα αυτοκίνητα για κλοπή στην Ελλάδα
Tα αυτοκίνητα που προσελκύουν διαρρήκτες λόγω των ανταλλακτικών τους

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 230 κλοπές ανά 100.000 κατοίκους, με τη Νέα Ζηλανδία να κατέχει την πρώτη θέση με 1.171 κλοπές. Την πεντάδα συμπληρώνουν η Ουρουγουάη με 558, η Ιταλία με 232 και οι ΗΠΑ με 228 κλοπές οχημάτων.

Οι εγκληματολόγοι έχουν κάνει τις έρευνές τους, προκειμένου να εντοπίσουν τα αυτοκίνητα, τα οποία γίνονται συχνότερα στόχος για τους διαρρήκτες και μας παραδίδουν τα αποτελέσματα.

Ο λόγος που τα αυτοκίνητα γίνονται στόχος κλοπής, είναι κυρίως για τα ανταλλακτικά τους, και όχι για να πωληθούν, καθώς μπορούν σχετικά εύκολα να εντοπιστούν στον επόμενο κάτοχο. Η αυξημένη παλαιότητα του στόλου των οχημάτων στη χώρα μας (+16 χρόνια), έχει δημιουργήσει μεγάλη ανάγκη για φθηνά ανταλλακτικά, τα οποία από τη μία δεν επαρκούν στην αγορά, λόγω των πολλών ζημιών (ταλαιπωρημένα – παλαιά αυτοκίνητα), ενώ από την άλλη τα γνήσια ανταλλακτικά είναι σαφώς πιο ακριβά.

Έτσι λοιπόν, οι διαρρήκτες βρίσκουν εύκολα αγοραστές, οι οποίοι δε μπορούν (ή δε θέλουν) να δαπανήσουν πολλά χρήματα για την επισκευή του αυτοκινήτου τους.

Ποια αυτοκίνητα γίνονται συχνότερα στόχος

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν, το αυτοκίνητο το οποίο επιλέγουν κατά κόρον τα τελευταία χρόνια οι κλέφτες στην Ελλάδα, παραμένει το Smart, κυρίως χρονολογίας κατασκευής από 1998 έως και 2014, που έχουν πολλά κοινά ανταλλακτικά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα αυτοκίνητα.

Φυσικά δεν προτιμούν το καινούργιο, που είναι ηλεκτρικό και κατά συνέπεια διαθέτει λίγα μηχανικά ανταλλακτικά. Σημειώστε δε, πως ένα Smart μπορεί να κλαπεί ιδιαίτερα εύκολα και χωρίς διάρρηξη σε δρόμο, απλά σηκώνοντάς το σε μία μικρή πλατφόρμα.

  • Ως δεύτερη επιλογή τους οι διαρρήκτες προτιμούν τα Mini Cooper και ιδιαίτερα της πρώτη γενιάς του (2006-2008) για τους ίδιους λόγους με του Smart.
  • Ακολουθεί το προηγούμενης γενιάς Toyota Yaris.