UPDATE

Χ. Φ. Λάβκραφτ: Στο μυαλό μίας προβληματικής ιδιοφυΐας


JTeam

20 Αυγούστου 2023

Χ. Φ. Λάβκραφτ: Στο μυαλό μίας προβληματικής ιδιοφυΐας
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Χ. Φ. Λάβκραφτ, ίσως ο σημαντικότερος και επιδραστικότερος συγγραφέας λογοτεχνίας τρόμου, και εμείς ρίχνουμε μία ματιά στις προβληματικές πλευρές της σπουδαίας αυτής ιδιοφυΐας

Η ιστορία της τέχνης είναι γεμάτη με καλλιτέχνες, των οποίων το σπουδαίο ταλέντο δεν ανακαλύφθηκε παρά μόνο μετά τον θάνατό τους – ο σπουδαίος Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε πουλήσει μόλις έναν πίνακα σε όλη του τη ζωή! Καμία ιστορία όμως δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο εκείνη του Χ. Φ. Λάβκραφτ, του “πατέρα του τρόμου”, όπως αποκαλείται σήμερα.

Ο Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1890 στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ. Ήταν παιδί θαύμα, αφού απήγγειλε ποιήματα από την ηλικία των δύο ετών και έγραφε ποίηση από την ηλικία των έξι. Η δυστυχία, όμως, δεν άργησε να χτυπήσει την οικογένεια του, αφού δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά μετά τον θάνατο του πατέρα και του θείου του. Λίγο πριν ενηλικιωθεί έπασχε ήδη από κατάθλιψη, ενώ υπέστη και νευρικό κλονισμό.

Αρνούμενος να εργαστεί σε κάτι πέρα από τα βιβλία του, ο Λάβκραφτ ζούσε εξαθλιωμένος μέχρι τον θάνατό του στα 46 του χρόνια από καρκίνο του εντέρου και υποσιτισμό. Δεν είδε ποτέ τα βιβλία του να εκδίδονται, ενώ μερικά από τα τελευταία του λόγια ήταν ότι “καμία φορά ο πόνος είναι αβάσταχτος”.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr