UPDATE

Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Οι εικόνες που ξεχώρισαν από το χθεσινό «μπλε φεγγάρι»


JTeam

31 Αυγούστου 2023

Υπερπανσέληνος Αυγούστου: Οι εικόνες που ξεχώρισαν από το χθεσινό «μπλε φεγγάρι»
@Eurokinissi
Αν έχασες την χθεσινή μαγευτική θέα, έχεις σήμερα μια ακόμη (τελευταία) ευκαιρία

Η Πανσέληνος δεν είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει και τόσο συχνά. Αυτός ο Αύγουστος όμως, μας έκανε το χατίρι και μας προσέφερε όχι μια, αλλά δυο. Είχαμε μια Πανσέληνο στις αρχές του μήνα, και μια ακόμη τώρα στο τέλος. Λίγο πριν αποχαιρετήσουμε λοιπόν το καλοκαίρι, έχουμε μια ακόμη ευκαιρία, αυτήν την τελευταία ημέρα του Αυγούστου, να απολαύσουμε ένα γεμάτο και εντυπωσιακό φεγγάρι.

Jenny.Gr
@Eurokinissi


Σήμερα το καλύτερο που έχεις να κάνεις, είναι να βρεθείς σε μια ταράτσα, ή θέα και γύρω στις 4 τα ξημερώματα, το λεγόμενο «μπλε φεγγάρι» θα φτάσει στο μέγιστο του φωτισμού της – παρέχοντας μια εξαιρετική ευκαιρία για φωτογράφιση. Να σημειωθεί πως το «μπλέ φεγγάρι» πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, και πραγματοποιείται κάθε δύο με τρία χρόνια, όταν αθροίζονται οι 11 ημέρες που περισσεύουν από τους 12 σεληνιακούς κύκλους του χρόνου.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Σύμφωνα με τον Ντέιβ Τέσκε, συντονιστή σεληνιακών τοπογραφικών μελετών για την Ένωση Σεληνιακών και Πλανητών Παρατηρητών, η αποψινή υπερπανσέληνος θα φαίνεται «περίπου 8% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη συγκριτικά με μια κανονική πανσέληνο. Θα είναι μεγάλη, φωτεινή και όμορφη», όπως αναφέρει το npr.org.

Jenny.Gr
@Eurokinissi


Σε απόσταση 222.043 μιλίων (357.344 χιλιομέτρων) από τη Γη ήταν η μεγαλύτερη και φωτεινότερη υπερπανσέληνος του 2023, αν και ήταν μόνο 115 μίλια (186 χιλιόμετρα) πιο κοντά από την πανσέληνο της 1ης Αυγούστου, η οποία ήταν 222.158 μίλια (357.530 χιλιόμετρα) μακριά.

Jenny.Gr
@Eurokinissi

Tέλος να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη NASA, ανάλογες εικόνες θα αντικρίσουμε το 2037, με την τελευταία φορά να είναι τον Δεκέμβριο του 2009.