UPDATE

Airbnb: Ανακοινώθηκαν αλλαγές και για την Ελλάδα - Τι ακριβώς αλλάζει


JTeam

18 Σεπτεμβρίου 2023

Airbnb: Ανακοινώθηκαν αλλαγές και για την Ελλάδα - Τι ακριβώς αλλάζει
Όσα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με τον τουρισμό και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις Airbnb

Αρκετές είναι οι χώρες που προχωρούν στον περιορισμό της γνωστής πλατφόρμας βραχυχρόνιων μισθώσεων Airbnb. Μετά τους νέους νόμους στη Νέα Υόρκη που περιορίζουν σημαντικά την χρήση της πλατφόρμας και κάνουν πιο δύσκολο το έργο τόσο των ιδιοκτητών, όσο και των επισκεπτών, σειρά έχει και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στη ΔΕΘ, για τον κλάδο του τουρισμού και προχώρησε σε ανακοινώσεις που αφορούν την σχετική πλατφόρμα.

Πρώτη και κύρια αλλαγή είναι:

  • Η επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα

Την επιβολή ΦΠΑ στα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση για όσους εκμεταλλεύονται 3 ή περισσότερα ακίνητα δρομολογεί η κυβέρνηση από τον Ιανουάριο. Παράλληλα θα επιβάλλονται όλα τα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Σημειώνεται ότι ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο ανέρχεται σήμερα στο στο 6% ενώ το τέλος διαμονής για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα κυμαίνεται σε 0,50 έως 4 ευρώ ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης.

«Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (AIRBNB), αλλά όχι ασύδωτη. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια», ανέφερε συγκεκριμένα από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Εφεξής όσοι εκμισθώνουν με βραχυχρόνια μίσθωση από τρία ακίνητα και πάνω θα πληρώνουν ΦΠΑ αλλά και όλα τα τέλη που καταβάλουν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

  • Να µην επιτρέπεται η βραχυχρόνια µμίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

  • Η μίσθωση κάθε ακινήτου να µην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος.

  • Πιο εντατικοί έλεγχοι

Πέρα από τις αλλαγές που έρχονται στο σκέλος της φορολόγησης στη βραχυχρόνια μίσθωση, η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με βάση το οποίο ελληνικές και ψηφιακές πλατφόρμες (βραχυχρόνιας μίσθωσης κ.α.) να αποστέλλουν στοιχεία των συναλλαγών τους στην ΑΑΔΕ, δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού φορολογητέας ύλης που έχει αποκρυβεί από τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με τις πλατφόρμες.

Οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σε διασταυρώσεις στοιχείων για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν παραβάσεις, δηλαδή εάν έχουν εκδοθεί τα σχετικά παραστατικά. Σημειώνεται ότι ήδη οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων διαβιβάζουν μία φορά τον χρόνο στην ΑΑΔΕ όλα τα δεδομένα.