UPDATE

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα


JTeam

19 Οκτωβρίου 2023

Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα
Associated Press
Τα ντοκουμένα και η γνώμη των ειδικών για τον βομβαρδισμό στο νοσοκομείο στη Γάζα

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη προκάλεσε ο βομβαρδισμός στο νοσοκομείο στη Γάζα, όπου σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι. Την ίδια ώρα, το γεωπολιτικό σκηνικό περιπλέκεται, καθώς το τραγικό συμβάν «πάγωσε» την τετραμερή σύνοδο για τη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Το BBC σε δημοσίευμά του αναλύει τα μέχρι τώρα δεδομένα σχετικά με την έκρηξη στο πάρκινγκ του νοσοκομείου al-Ahli στην πόλη της Γάζας.

Η έκρηξη στο νοσοκομείο σημειώθηκε περίπου στις 19:00 τοπική ώρα, την περασμένη Τρίτη. Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων που κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρεται να καταγράφει την έκρηξη και αποτελεί το πρώτο σημαντικό οπτικοακουστικό ντοκουμέντο για το περιστατικό.

Σε αυτό ακούγεται το σφύριγμα ενός εισερχόμενου βλήματος, ακολουθούμενο από μια έκρηξη και μια τεράστια «μπάλα» φωτιάς και καπνού. Ζωντανά πλάνα του Al-Jazeera που μεταδόθηκε στις 18:59 τοπική ώρα έδειξαν ένα δυνατό φως στον ουρανό της Γάζας, το οποίο αναβοσβήνει δύο φορές πριν αλλάξει κατεύθυνση και εκραγεί.

Στη συνέχεια διακρίνεται μία έκρηξη στο έδαφος πολύ μακριά, ακολουθούμενη από μια πολύ μεγαλύτερη έκρηξη πιο κοντά στην κάμερα, την οποία το BBC εντόπισε γεωγραφικά. Πολλοί εικάζουν ότι προέρχεται από πύραυλο που φαίνεται να εκρήγνυται ή να αποσυντίθεται.

Άλλα πλάνα που κάνουν το γύρο του Διαδικτύου έδειχναν την ίδια έκρηξη από διαφορετικές γωνίες και αποστάσεις.

Το BBC επικοινώνησε με think tanks, πανεπιστήμια και εταιρείες με εξειδίκευση στα όπλα. Έθεσε το ερώτημα εάν τα διαθέσιμα στοιχεία - συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους της έκρηξης και των ήχων που ακούστηκαν εκ των προτέρων - θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της αιτίας της έκρηξης στο νοσοκομείο.

Διάβασε περισσότερα στο reader.gr