UPDATE

Γιατί είδαμε το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα; Η επιστημονική εξήγηση και η ιστορία του φαινομένου στη χώρα


Ερασμία Αρβανιτά

6 Νοεμβρίου 2023

Γιατί είδαμε το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα; Η επιστημονική εξήγηση και η ιστορία του φαινομένου στη χώρα
Φωτογραφία: Forecastweather
Πώς εξηγείται επιστημονικά το απόκοσμο κόκκινο χρώμα που παρατηρήθηκε τη νύχτα της Κυριακής στον ουρανό της βόρειας Ελλάδας;

Επιστημονικά οι πιθανότητες για το Βόρειο Σέλας να καταλήξει στα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του Βορείου Ημισφαιρίου, είναι ελάχιστες. Αλλά και η επιστήμη πέφτει πολλές φορές έξω.

Έτσι κι έγινε το βράδυ της Κυριακής, όταν το Βόρειο Σέλας χάρισε ένα απόκοσμο θέαμα στους κατοίκους της Κεντρικής Μακεδονίας, των Σερρών, της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης.

Πώς εξηγείται, όμως, επιστημονικά το Βόρειο Σέλας;

«Σέλας» ονομάζεται το φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που παρατηρείται στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και συνήθως εμφανίζεται στους δύο πόλους της Γης. Το φαινόμενο, ανάλογα με την περιοχή όπου συμβαίνει, παίρνει και την αντίστοιχη ονομασία: «Βόρειο Σέλας» όταν συμβαίνει στον Βόρειο Πόλο και «Νότιο Σέλας» όταν συμβαίνει στο Νότιο Πόλο.

Γιατί είδαμε το Βόρειο Σέλας με κόκκινο χρώμα στον ουρανό;

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, «μία ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία».

Η σελίδα Forecast Weather Greece, δίνοντας τη δική της επιστημονική εξήγηση, σημείωσε ότι το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος «οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του Ήλιου και η οποία κατευθύνεται προς τη Γη».

«Έρχονται φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο, ηλεκτρόνια, πρωτόνια. Αυτά εγκλωβίζονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και όπως συγκρούονται με τα μόρια του οξυγόνου και του αζώτου, τα διεγείρουν και αυτά όταν επανέλθουν στην κανονική κατάσταση εκπέμπουν φως».

Αντιθέτως, όταν το χρώμα του Βορείου Σέλαος έχει πράσινο χρώμα, οφείλεται στη σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.

Πότε έχει γίνει ξανά ορατό το Βόρειο Σέλας στην Ελλάδα;

Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί πριν από 20 χρόνια και πιο συγκεκριμένα στις 20 Νοεμβρίου του 2003. Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και το 2010 στη Βόρεια Ελλάδα.

Αναφορές για την ύπαρξη σέλαος υπάρχουν και στην Αρχαία Ελλάδα, για τα έτη 479 και 466 στην Αθήνα, το 372 και το 348 σε όλη την Ελλάδα, το 343 κοντά στην Κόρινθο και ακολουθεί η αρκετά πλήρης περιγραφή του ίδιου του Αριστοτέλη.