UPDATE

Egyptian Theatre: Πώς το Netflix έσωσε τον θρυλικό κινηματογράφο του Χόλιγουντ, με $70 εκατομμύρια


JTeam

8 Νοεμβρίου 2023

Egyptian Theatre: Πώς το Netflix έσωσε τον θρυλικό κινηματογράφο του Χόλιγουντ, με $70 εκατομμύρια
Egyptian Theatre Foundation
«Τι είναι το Χόλιγουντ χωρίς τα σύμβολά του;», δήλωσε ο Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Netflix

Πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο επιχειρηματίας Σιντ Γκόρμαν, στον οποίο ανήκε ο κινηματογράφος Million Dollar Theater όπου προβάλλονταν οι κορυφαίες ταινίες της εποχής, αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο σινεμά, περίπου 12 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο του Λος Άντζελες. Ήταν μία περιοχή κάπως «κοιμισμένη» - εκεί, απλώς γυρίζονταν οι παραγωγές: το Χόλιγουντ. Κι ο Γκόρμαν ήθελε να το μετατρέψει στην πρωτεύουσα της ψυχαγωγίας, όπως και έγινε.

Για να το καταφέρει, με προσεκτικό σχεδιασμό και μεγάλο κόπο, ίδρυσε το Egyptian Theatre. Ήταν 18 Οκτωβρίου 1922, όταν άνοιξε τις πόρτες του για την προβολή τις τελευταίας βωβής ταινίας του Ντάκλας Φέρμπανκς, Robin Hood. Έκλεισε δύο χρόνια αργότερα, εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού, και ξανάνοιξε το 1998, χάρη στη μη κερδοσκοπική οργάνωση American Cinematheque. Ξεκίνησαν τα έργα ανοικοδόμησης, ωστόσο οι οικονομικοί πόροι δεν ήταν αρκετοί.

Μετά από χρόνια προβληματισμού σχετικά με την κατάστασή του, το Egyptian Theatre άνοιξε ξανά αυτήν την εβδομάδα, μετά από τετραετή αποκατάσταση που κόστισε πάνω από 70 εκατ. δολάρια και και χρηματοδοτήθηκε από το Netflix - μια εταιρεία που έχει χτίσει μία αυτοκρατορία 190 δισ. δολαρίων για να βλέπουμε όλοι ταινίες από τον καναπέ μας.

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κολοσσός streaming διασώζει παλιό κινηματογράφο. Αποκατέστησε επίσης το Paris Theater στη Νέα Υόρκη, που θα μετατρεπόταν σε αλυσίδα φαρμακείων.

O Τεντ Σαράντος, Συνδιευθύνων Σύμβουλος του Netflix, εξήγησε στους Financial Times ότι υπάρχει λογική πίσω από τη διάσωση των κλασικών κινηματογραφικών αιθουσών. «Οι ταινίες και οι σειρές μας κάνουν πρεμιέρα σε αίθουσες σχεδόν κάθε βράδυ και νοικιάζαμε αίθουσες για να το κάνουμε αυτό».

«Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματά μας για καλό σκοπό και να διατηρήσουμε ένα σπουδαίο κτίριο όπως το Egyptian ή το Paris».

«Η πινακίδα “Hollywood” και αυτό το κτίριο είναι τα πιο εμβληματικά σύμβολα του Χόλιγουντ, αμφότερα μόλις γιόρτασαν την 100ή επέτειό τους», πρόσθεσε. «Και τι είναι το Χόλιγουντ χωρίς τα σύμβολά του;»