UPDATE

Έρχεται χειμώνας από το Σάββατο: Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία - Προβλέψεις μέχρι και για χιόνια


JTeam

14 Νοεμβρίου 2023

Έρχεται χειμώνας από το Σάββατο: Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία - Προβλέψεις μέχρι και για χιόνια
Eleni Afiontzi / Unsplash
Καλοκαιρία τέλος (επιτέλους), ήρθε η ώρα να νιώσουμε το κρύο. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους έρχεται το πρώτο χειμωνιάτικο Σαββατοκύριακο, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ήπιες καιρικές συνθήκες και έτσι θα συνεχίσει μέχρι και την Παρασκευή (17/11), με εξαίρεση κάποιες ασθενείς βροχές που ενδεχομένως σημειωθούν την Πέμπτη (16/11).

Σύμφωνα όμως με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έρθει χειμώνας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, καθώς αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα συνοδευθεί από βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Όπως είπε μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές θα πέσουν και τα πρώτα χιόνια στα βουνά της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας.

Πτώση της θερμοκρασίας

Ο Μαρουσάκης τόνισε ότι το κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα μας από το απόγευμα της Παρασκευής (17/11), ενώ η κορύφωση θα είναι το Σάββατο (18/11) που θα θυμίζει χειμώνα σε πολλά γεωγραφικά διαμερίσματα. Θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή η μεταστροφή του καιρού, οφείλεται στη μεταβολή μιας ψυχρής αέριας μάζας από την κεντρική Ευρώπη, όπου θα περάσει στα βόρεια Βαλκάνια και σιγά-σιγά θα κατηφορίσει, ρίχνοντας τη θερμοκρασία στους 8-10 βαθμούς την Παρασκευή, και θυμίζοντας χειμωνιάτικο σκηνικό το Σάββατο (18/11). Τέλος, από την Κυριακή (19/11), ο καιρός βελτιώνεται.

Τις προβλέψεις επιβεβαιώνει και ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook προειδοποίησε για την απότομη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού.

«Σας ενημερώνω από πολύ νωρίς γιατί θα έρθουν και τα έκτακτα δελτία», αναφέρει ο μετεωρολόγος του Mega και προσθέτει ότι από τη Παρασκευή θα ξεκινήσει να βρέχει κυρίως στα δυτικά και το Σάββατο θα επικρατήσει κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με βροχές, σποραδικές καταιγίδες, ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη και χιόνια στα πολύ ορεινά της Βόρειας Ελλάδας. Η αιτία για αυτήν την κακοκαιρία θα είναι ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα έρθει στην περιοχή μας από τις βαλκανικές περιοχές. Οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ», σημειώνει.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας, μετεωρολόγος του Aplha και του Weather2Go.gr, προσθέτει και τη δική του πρόβλεψη στις δύο παραπάνω, σε ανάρτησή του στο Facebook: «Ιδανικός καιρός με αρκετή ηλιοφάνεια και ήπιες θερμοκρασίες μέχρι την Παρασκευή. Οργανώστε τις εξωτερικές δουλειές σας , κάντε βόλτες, ταξιδέψτε, πλύντε το αμάξι σας, βάλτε πλυντήριο, αθληθείτε σε εξωτερικούς χώρους».