UPDATE

Μόνη λύση η μετεγκατάσταση για κατοίκους στη Θεσσαλία σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα


JTeam

23 Νοεμβρίου 2023

Μόνη λύση η μετεγκατάσταση για κατοίκους στη Θεσσαλία σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα
Konstantinos Tsakalidis SOOC
«Τουλάχιστον 50 οικισμοί έχουν προβλήματα»

Μεγάλα παραμένουν τα προβλήματα σε ορισμένες από τις περιοχές που επλήγησαν, με ιδιαίτερη βαναυσότητα, από τα μεγάλα κύματα κακοκαιρίας του περασμένου διαστήματος, με τη μετεγκατάσταση ολόκληρων ή τμημάτων οικισμών να αποτελεί, πλέον, τη μοναδική λύση. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές αυτές και ζήτησε άμεσες λύσεις.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Λέκκας επεσήμανε πως «είναι περίπου 50 τα χωριά ή τα τμήματα πόλεων που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα».

Η περίπτωση της Μεταμόρφωσης Καρδίτσας

«Σε ορισμένους οικισμούς χρειάζεται η μεταφορά ολόκληρης της οικιστικής μονάδας, όπως βλέπουμε και στη Μεταμόρφωση. Εκεί έχουν εκδηλωθεί πλημμύρες τρεις φορές από το 1950 μέχρι τώρα. Συνεπώς, δεν υπάρχει θέμα παραμονής του πληθυσμού σε μία περιοχή που πλημμυρίζει συνέχεια. Καλό θα είναι αυτή η περιοχή να μεταφερθεί σε ένα κοντινό μέρος το οποίο δεν θα διατρέχει υψηλό πλημμυρικό κίνδυνο, αλλά και δεν διατρέχει άλλους κινδύνους».

Επεσήμανε πως για να γίνει η μεταφορά του οικισμού, ο νέος πρέπει να είναι ασφαλής, όχι μόνο όσον αφορά στις πλημμύρες, αλλά και να υπάρχει «κοινωνική συναίνεση».

Σημείωσε πως έχει επικοινωνήσει με τους κατοίκους της Μεταμόρφωσης, «πολλές φορές», και έχει ήδη «βρεθεί ο χώρος για τη μεταφορά, τον έχουν βρει οι ίδιοι οι κάτοικοι της Μεταμόρφωσης, αλλά πρέπει να ελεγχθεί για κίνδυνο πλημμυρών, σεισμού, υποσκαφών».

Διάβασε τη συνέχεια στο reader.gr