UPDATE

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφηκαν στις γυναίκες


JTeam

1 Δεκεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Στην Ελλάδα, τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης καταγράφηκαν στις γυναίκες
Παρακάτω, θα δούμε βασικά πράγματα που καλό είναι να έχουμε όλοι στον νου μας, αλλά και τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από το AIDS που καιρός είναι να πάψουμε να πιστεύουμε

Από το 1998, η 1η Δεκεμβρίου είναι αφιερωμένη στον αγώνα κατά του AIDS, την ενημέρωση γύρω από τη νόσο και τη σημασία της πρόληψης. Είναι, επίσης, μία μέρα μνήμης των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους όταν ακόμη η λοίμωξη HIV δεν ήταν μία χρόνια και διαχειρίσιμη κατάσταση, αλλά και διεκδίκησης όσων μένουν να επιτευχθούν στο πεδίο της καταπολέμησης του στίγματος, των προκαταλήψεων και των διακρίσεων.

Είναι πολλά αυτά που χρειάζεται να μάθουμε για το AIDS. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος, «Η Θετική Φωνή», η ελληνική κοινή γνώμη, στη μεγάλη πλειονότητά της, δεν γνωρίζει ότι με την τήρηση της αγωγής ο ιός δεν ανιχνεύεται στο αίμα, άρα το άτομο γίνεται μη μεταδοτικό ακόμα και σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή –πρόκειται για την περίφημη εξίσωση U=U (Undetectable = Untransmittable).

Στόχος της φετινής Ημέρας κατά του AIDS είναι να συνειδητοποιήσουμε όλοι πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των κοινοτήτων για την επίτευξη του στόχου 95-95-95 του UNAIDS, έως το 2025. Αυτό σημαίνει πως μέχρι το 2025, το 95% των ατόμων που ζουν με HIV θα πρέπει να το γνωρίζουν, το 95% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με HIV να λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή και το 95% των ατόμων που βρίσκονται σε αγωγή να έχουν επιτυχημένη καταστολή του ιικού φορτίου.

Παρακάτω, θα δούμε βασικά πράγματα που καλό είναι να έχουμε όλοι στον νου μας, αλλά και τους μεγαλύτερους μύθους γύρω από το AIDS που καιρός είναι να πάψουμε να πιστεύουμε.

Το AIDS με αριθμούς

  • Σε παγκόσμιο επίπεδο

Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έως το τέλος του 2022, παγκοσμίως 39 εκατομμύρια (33,1–45,7 εκατομμύρια) άνθρωποι ζουν με HIV (PLHIV), εκ των οποίων 29,8 εκατομμύρια (76,4%) λαμβάνουν αντιρετροϊική θεραπεία. Σε περίπου 71% των ατόμων που ζουν με HIV έχει επιτευχθεί καταστολή του ιικού φορτίου, γεγονός που επιτρέπει στα άτομα αυτά να ζήσουν μια μακρά, υγιή ζωή και να έχουν μηδενικό κίνδυνο σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.

  • Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (Ε.Ε.Μ.Α.Α), στην Ελλάδα, από τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, από την εμφάνιση της νόσου έως σήμερα, έχουν καταγραφεί περίπου 20.493 περιστατικά με κυριότερο τρόπο μετάδοσης την απροφύλακτη σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών.

Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η πολύ καθυστερημένη διάγνωση καθώς από τις νέες διαγνώσεις του 2022, 198 (52,5%) είχαν <350 κύτταρα/mm3 και 126 (33,4%) είχαν <200 κύτταρα/mm3, ενώ 10,6% άτομα είχαν ήδη εμφανίσει ή ανέπτυξαν προχωρημένη νόσο AIDS. Τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερημένης διάγνωσης, καταγράφηκαν στις γυναίκες (72,6%), στα άτομα που μολύνθηκαν μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής (74,4%), στα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 50 ετών κατά τη διάγνωση (68%) και στα άτομα αλλοδαπής εθνικότητας (67,9%). Το 48,1% των περιστατικών HIV που διαγνώστηκαν το 2022, ξεκίνησε αντιρετροϊκή θεραπεία εντός 30 ημερών από τη στιγμή της διάγνωσης, ενώ το 70,1% άρχισε να λαμβάνει αγωγή μέσα σε 90 ημέρες από τη διάγνωση.

Καταρρίπτουμε 3 μεγάλους μύθους γύρω από το AIDS

  • Μύθος 1: Ο HIV είναι συνώνυμο της θανατικής ποινής

Αν ακολουθήσουν τη σωστή αντιρετροϊκή αγωγή, τα οροθετικά άτομα μπορούν να έχουν ένα φυσιολογικό προσδόκιμο ζωής. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να παίρνουν τα φάρμακά τους ακριβώς όπως τα έχει χορηγήσει ο γιατρός.

  • Μύθος 2: Μπορείς να καταλάβεις πότε κάποιος έχει AIDS

Τα συμπτώματα του AIDS δεν φαίνονται με το μάτι. Ένα οροθετικό άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα που θυμίζουν κάθε άλλη νόσο, όπως πυρετό και κόπωση. Επιπλέον, αυτά που εμφανίζονται στην αρχή, κρατούν μόνο μερικές εβδομάδες. Με έγκαιρη διάγνωση και σωστή θεραπεία, ένα άτομο με HIV δεν διαφέρει σε τίποτα από τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

  • Μύθος 3: Ο HIV πάντα οδηγεί σε AIDS

Οι ονομασίες HIV και AIDS μπορεί να συγχέονται γιατί και οι δύο αυτοί όροι περιγράφουν την ίδια νόσο. Στην πραγματικότητα, ο ιός HIV προκαλεί το AIDS, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε άτομο που βγαίνει θετικό, θα αναπτύξει AIDS.