UPDATE

Εσάς τι σας αγγίζει, η μαγεία ή η μελαγχολία των Χριστουγέννων;


JTeam

24 Δεκεμβρίου 2023

Εσάς τι σας αγγίζει, η μαγεία ή η μελαγχολία των Χριστουγέννων;
Οι ημέρες των γιορτών δεν είναι για όλους γιορτινές, αφού αρκετοί ανάμεσά μας αισθάνονται μελαγχολία, απογοήτευση ακόμη και συναισθήματα κατάθλιψης. Οι συμβουλές της ψυχολόγου ανοίγουν ένα παραθυράκι καλύτερης διάθεσης αυτή την περίοδο

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δίνουν την ευκαιρία για ολιγοήμερη απόδραση από την καθημερινότητα, για συναντήσεις με την οικογένεια, φίλους και συναδέλφους. Για τους περισσότερους είναι μέρες φορτωμένες όχι μόνο με υποχρεώσεις αλλά και με ευχάριστες αναμνήσεις και προσδοκίες. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν πάντα μόνο συναισθήματα χαράς, ικανοποίησης και ευεξίας, αλλά και εντάσεις, συγκρούσεις, διάψευση των ελπίδων και των επιθυμιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ψυχική δυσφορία και να μεταμορφώσουν τις γιορτές σε μια περίοδο θλίψης, μελαγχολίας ακόμη και κατάθλιψης.

«Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων σχετίζεται στενά με την ψυχική υγεία. Αν και η μεγάλη πλειονότητα των ενηλίκων ανυπομονούν να έρθει η εποχή του χρόνου που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την χαρούμενη, στολισμένη, γεμάτη χρώματα, χαμόγελα, αγάπη και καλοσύνη ατμόσφαιρα, συντροφιά με τους αγαπημένους τους, άλλοι τείνουν να περνούν δύσκολα ακόμα και να υποφέρουν. Η έρευνα δείχνει ότι πράγματι υπάρχει αύξηση ορισμένων τύπων ψυχοπαθολογίας σε ένα ποσοστό του γενικού πληθυσμού που αφορά στη μεταβολή της διάθεσης προς το χειρότερο.

Jenny.Gr

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (American Psychological Association), που πραγματοποιήθηκε σε 2.061 ενήλικες από μεταξύ 14 και 16 Νοεμβρίου 2023, το 89% των Αμερικανών δηλώνουν ότι ανησυχίες όπως η έλλειψη χρημάτων, αγαπημένων προσώπων και η πρόβλεψη οικογενειακών συγκρούσεων τους προκαλούν άγχος αυτή την περίοδο του έτους. Το 43% δήλωσε ότι το άγχος αυτό αποτελεί την αιτία που τους εμποδίζει να απολαύσουν τις διακοπές των Χριστουγέννων», σημειώνει η Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια Gestalt Τζένη Κούκουρα. «Κάθε άνθρωπος έχει τη δική του ιστορία και τις προσωπικές του εμπειρίες ζωής. Κάποιοι πενθούν, άλλοι μόλις χώρισαν από τον σύντροφό τους, είναι άρρωστοι ή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Όλα αυτά μπορεί να τους επηρεάζουν βαθιά και να μην μπορούν να μπουν στο κλίμα των εορτών και να χαρούν τις στιγμές», διευκρινίζει.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr