UPDATE

Καρέκλες, ψωμί και 4 ακόμη πράγματα που απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο διάστημα


JTeam

9 Ιανουαρίου 2024

Καρέκλες, ψωμί και 4 ακόμη πράγματα που απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο διάστημα
Γιατί απαγορεύεται να ταξιδέψουν στο διάστημα αυτά τα πράγματα;

Κάποτε, πίστευαν ότι ο άνθρωπος δεν θα ταξίδευε ποτέ στο διάστημα. Τώρα, του λένε και τι απαγορεύεται να πάρει μαζί. Σε αυτό εδώ το άρθρο, θα δεις τι δεν μπορείς να πάρεις μαζί σου, αν αποφασίσεις να φύγεις από τη Γη – δυστυχώς, το πιπέρι δεν επιτρέπεται.

Καρέκλες

Είναι δύσκολο να πάρεις μαζί σου έπιπλα, βγαίνοντας από την τροχιά της Γης. Η βαρύτητα είναι ελάχιστη και είναι δύσκολο να καθίσει –στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μάλιστα, όπου ζουν αστροναύτες, δεν έχεις πού να καθίσεις. Οι καρέκλες πιάνουν περιττό χώρο και απαγορεύεται να υπάρχουν σε ένα διαστημόπλοιο.

Στυλό και μολύβια

Τη δεκαετία του ’60, οι επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ότι ήταν αδύνατο να χρησιμοποιήσεις στυλό ή μελάνι στο διάσημα, λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Τα μολύβια, πάλι, απαγορεύεται, καθώς ακόμα και τα ίχνη γραφίτη θα μπορούσαν να βλάψουν τους αστροναύτες ή να κολλήσουν σε σημαντικές ηλεκτρονικές συσκευές. Επιπλέον, είναι εύφλεκτα.

Ψωμί

Όχι, δεν φταίει η γλουτένη.

Παρότι το ψωμί θεωρείται καλή πηγή υδατανθράκων, δεν έχει θέση σε διαστημικό σταθμό. Ο λόγος είναι απλός: Έχει ψίχουλα, επομένως απαγορεύεται, για να διατηρείται καθαρό το διαστημικό σκάφος. Επίσης, δεν έχει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Αλάτι και πιπέρι

Το αλατοπίπερο δεν έχει θέση στο διάστημα. Έχει απαγορευτεί, μάλιστα, επειδή οι κόκκοι αλατιού και πιπεριού μπορούν να χωθούν στα φίλτρα αέρα, στους ιονιστές και να καταστρέψουν εξοπλισμό. Οι αστροναύτες μπορούν να έχουν μαζί τους μόνο ατομικές συσκευασίες.