UPDATE

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας


JTeam

10 Ιανουαρίου 2024

Αυτές είναι οι 10 καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία - Η θέση της Ελλάδας
Pexels/ Chris Czermak
Εάν αναρωτιέσαι σε ποια χώρα μπορείς να βρεις την καλύτερη ισορροπία, έχουμε την απάντηση

Έχουμε μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη του να δίνεις προτεραιότητα στον εαυτό σου. Στην ψυχική σου υγεία και ευεξία. Πόσο μάλλον, όταν πρόκειται και για ένα θέμα γύρω από το οποίο η ευαισθητοποίηση έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Οι άνθρωποι αναζητούν όλο και περισσότερο τρόπους για να βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή και τη σχέση τους με τον εαυτό τους. Και αυτό είναι όμορφο.

Οι παράγοντες, όμως, που επηρεάζουν την ψυχική υγεία είναι τόσοι πολλοί, που κάποιες φορές είναι αδύνατον να τους λάβουμε όλους υπόψη. Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχολογική μας ευημερία. Σε νέα έρευνά της, η Compare The Market AU αποκάλυψε τις καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία αναλύοντας παράγοντες όπως η παγκόσμια βαθμολογία ευτυχίας, η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και οι κατά κεφαλήν δαπάνες ψυχικής υγείας. Εάν αναρωτιέσαι, λοιπόν, σε ποια χώρα μπορείς να βρεις την καλύτερη ισορροπία, η παραπάνω έρευνα θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πώς κατατάσσονται οι χώρες σε όλο τον κόσμο σε έξι διαφορετικούς παράγοντες, όπως: ο αριθμός των διαθέσιμων ψυχιάτρων, οι δαπάνες για την υγεία, η ευτυχία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Οι καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία

Την πρώτη θέση, κατακτά η Ελβετία, η οποία κατέχει την υψηλότερη θέση όσον αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων ψυχιάτρων. Η Ελβετία επενδύει επίσης το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό χρημάτων στην ψυχική υγεία, αμέσως μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες (18.256 δολάρια), με 16.083 δολάρια.

Στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Φινλανδία, η οποία κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση για το πράσινο και την ευτυχία, ενώ στην τρίτη θέση ακολουθεί η Νορβηγία με τη δεύτερη χαμηλότερη κατανάλωση αλκοόλ με μέσο όρο 7,14 λίτρα ανά έτος, κατά κεφαλήν. Είναι επίσης η χώρα που επενδύει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό σε δαπάνες υγείας, με 12.019 δολάρια κατά κεφαλήν.

Οι 10 καλύτερες χώρες για ψυχική ευημερία

  • Ελβετία
  • Φινλανδία
  • Νορβηγία
  • Ηνωμένες Πολιτείες
  • Νέα Ζηλανδία
  • Αυστρία
  • Δανία
  • Καναδάς
  • Ολλανδία
  • Γερμανία

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση παγκοσμίως με τον 4ο μεγαλύτερο αριθμό ψυχιάτρων/ψυχολόγων στην ανά 10,000 άτομα. Ωστόσο, έχει το δεύτερο κατώτατο σκορ στον δείκτη ευτυχίας χωρών παγκοσμίως. Επίσης, βρίσκεται στην 12η θέση όσον αφορά την ισορροπία εργασίας-ζωής.