WELL BEING

Σάουνα: Το «μυστικό» της ευτυχίας για τη Φινλανδία – Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία


Ερασμία Αρβανιτά

20 Δεκεμβρίου 2023

Σάουνα: Το «μυστικό» της ευτυχίας για τη Φινλανδία – Ποια είναι τα οφέλη για την υγεία
Unsplash/ Glib Albovsky
Για πολλούς η «κουλτούρα της σάουνας» είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ευημερία των Φινλανδών

Βρίσκεται εδώ και έξι χρόνια στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης για την ευτυχία. Και όχι άδικα. Το υψηλό προσδόκιμο ζωής της, το εισόδημα των κατοίκων της, η κοινωνική γενναιοφροσύνη και η ψυχική και σωματική υγεία των Φινλανδών δίνουν απλόχερα στη χώρα τον τίτλο της πιο «ευτυχισμένης» στον κόσμο. Ναι, δεν υπάρχει κάποιο «εθνικό μυστικό» πίσω από τη φινλανδική ευτυχία, αλλά για πολλούς η «κουλτούρα της σάουνας» είναι ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την ευημερία των Φινλανδών.

Εκεί, η παράδοση της σάουνας θεωρείται πολύτιμη – σε επίπεδο που το 2020 προστέθηκε στη λίστα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Αντιθέτως με άλλες χώρες, όπου η σάουνα θεωρείται μια «ακριβή» δραστηριότητα, στη Φινλανδία αποτελεί κάτι σαν αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτών. Πολλοί άνθρωποι έχουν σάουνα στο σπίτι τους, πολλοί ηλικιωμένοι Φινλανδοί γεννήθηκαν ακόμη και σε σάουνα. Για άλλους, θεωρείται επίσης ιερός χώρος και ένα μέρος για να βρει κανείς τη γαλήνη και την ηρεμία.

Η «παγκόσμια πρωτεύουσα της σάουνας»

Το Τάμπερε, που βρίσκεται λιγότερο από δύο ώρες βόρεια του Ελσίνκι έχει κερδίσει τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας της σάουνας». Σύμφωνα με τον Guardian, οι 250.000 κάτοικοι της περιοχής έχουν στη διάθεσή τους περίπου 60 δημόσιες σάουνες. Η παλαιότερη εξ αυτών, η οποία και χτίστηκε το 1906, είναι η Rajaportti. Η λειτουργία της ξεφεύγει από εκείνης της «απλής» σάουνας, καθώς για τους κατοίκους αποτελεί μια θεραπευτική αίθουσα, παμπ, καταφύγιο για ηρεμία και ένα μέρος όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται.

Η ουσία της σάουνας για τη φιλανδική κοινωνία

Η σημασία της σάουνας για τη φινλανδική κοινωνία είναι τόσο βαθιά, που για πολλούς καθορίζει ακόμα και την ουσία της ανθρώπινης ζωής. Το «löyly», μια λέξη που μεταφράζεται κυριολεκτικά ως ατμός ή θερμότητα, βρίσκεται στο επίκεντρο όλης αυτής της φιλοσοφίας. Ουσιαστικά, αποτελεί τον εξατμιζόμενο καυτό ατμό που αναδύεται από θερμαινόμενες πέτρες στη σάουνα και μετατρέπει το χώρο σε ζεστό και υγρό παράδεισο, ικανό να χαλαρώσει αργά ακόμη και τους πιο σφιγμένους μύες. Σύμφωνα με τον Guardian, η έννοια του löyly είναι κάτι που μπορεί κανείς να αντιληφθεί, μόνο όταν μπει στη σάουνα.

Μερικά από τα οφέλη της φινλανδικής σάουνας για την υγεία

  • Για τον εγκέφαλο

Το ζεστό και υγρό άγγιγμα της φινλανδικής σάουνας είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη λειτουργία των οργάνων και τη γενικότερη υγεία του εγκεφάλου. Η τακτική χρήση της σάουνας παρέχει προστασία από τους κινδύνους της γήρανσης, ενώ η πιο τακτική χρήση συμβάλλει στην αναζωογόνηση του μυαλού.

  • Για την ψυχική υγεία

Η σάουνα είναι ένας χώρος απομονωμένος και ασφαλής, ικανός να δώσει την απαραίτητη ανακούφιση τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό. Η παραμονή στη σάουνα αυξάνει τη μεταβλητότητα των καρδιακών παλμών, γεγονός που οδηγεί σε μείωση των επιπέδων στρες του οργανισμού. Μάλιστα, παίζει καθοριστικό ρόλο την ποιότητα του ύπνου, καθώς 83,5% των λουόμενων έχει αναφέρει ότι παρατηρεί οφέλη στον ύπνο μετά τη χρήση σάουνας.

  • Για το αναπνευστικό σύστημα

Το αναπνευστικό σύστημα επωφελείται επίσης από τις αναζωογονητικές επιδράσεις της σάουνας. Σύμφωνα με έρευνες, οι συχνές επισκέψεις στη φινλανδική σάουνα μπορούν να μειώσουν ακόμη και τον κίνδυνο άσθματος, χρόνιας πνευμονοπάθειας και πνευμονίας.

  • Για τη μυϊκή αποκατάσταση

Η φινλανδική σάουνα αποτελεί έναν υπέροχο τρόπο μυϊκής αποκατάστασης, ειδικά μετά τη γυμναστική. Οι καταπονημένοι μύες καταπραΰνονται γρήγορα, χάρη στην απαλή θερμότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.