UPDATE

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του 2024 – Η θέση της Ελλάδας


JTeam

12 Ιανουαρίου 2024

Διαβατήρια
© Unsplash/ Spencer Davis
Τι ισχύ έχει το ελληνικό διαβατήριο σύμφωνα με το Henley Passport Index (HPI)

Η λίστα Henley Passport Index (HPI) που κυκλοφορεί κάθε χρόνο δείχνει ποια διαβατήρια έχουν μεγαλύτερη ισχύ, δηλαδή σε πόσες χώρες επιτρέπεται η είσοδος στους κατόχους τους χωρίς να υπάρχει ανάγκη έκδοσης βίζας. Η κατάταξη αλλάζει βάσει των δεδομένων που προσφέρει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.

Τα πιο ισχυρά διαβατήρια του 2024

Φαίνεται, ωστόσο, ότι για το 2024 υπήρξαν κάποιες σημαντικές αλλαγές στην κατάταξη. Ασιατικές χώρες, όπως η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη, που βρισκόντουσαν για χρόνια στην κορυφή της λίστας την τελευταία πενταετία, μοιράστηκαν τη θέση τους με ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι στο Νο1 της λίστας με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου βρίσκονται η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ισπανία με 194 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι όσοι είναι κάτοχοι αυτών των διαβατηρίων δεν χρειάζονται βίζα για την είσοδό τους σε αυτές τις χώρες.

Στη δεύτερη θέση με 193 χώρες βρίσκονται η Φιλανδία, η Νότια Κορέα και η Σουηδία και στην τρίτη θέση με 192 χώρες, η Αυστρία, η Δανία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία.

Η θέση της Ελλάδας

Το ελληνικό διαβατήριο μπορεί να μη βρίσκεται στην κορυφαία τριάδα, διατηρεί όμως καλή θέση στην κατάταξη και βρίσκεται στην πέμπτη θέση με 190 χώρες, παρέα με τη Μάλτα και την Ελβετία, σε μια λίστα 104 θέσεων.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα Henley Passport Index (HPI), καθώς και τις χώρες στις οποίες μπορεί να ταξιδέψει κανείς με ελληνικό διαβατήριο χωρίς βίζα εδώ.