UPDATE

Γυναίκες της διπλανής πόρτας σπάνε τη σιωπή τους για τον άνδρα της πατριαρχικής κοινωνίας


JTeam

19 Ιανουαρίου 2024

Γυναίκες της διπλανής πόρτας σπάνε τη σιωπή τους για τον άνδρα της πατριαρχικής κοινωνίας
Η Μαρία Μαγκανάρη θεατροποιεί το super hit της Ρουμένα Μπουζάροφσκα «Ο άνδρας μου» και μαζί με τις Μαρία Σκουλά και Αμαλία Καβάλη αναζητούν τη γυναικεία φωνή στη σύγχρονη πραγματικότητα

Το βιβλίο της καθηγήτριας λογοτεχνίας από τη Βόρεια Μακεδονία Ρουμένα Μπουζάροφσκα «Ο άνδρας μου» (εκδόσεις Gutemberg, μετάφραση Αλεξάνδρα Ιωαννίδου) έκανε ήδη θραύση στην Ευρώπη – παρά την εγχώρια πολεμική από τους συντηρητικούς και ακροδεξιούς – όταν έφτασε στα χέρια της Μαρίας Μαγκανάρη. Η τελευταία, βρισκόταν πάλι στη σκηνή του «Θησείον» ανεβάζοντας το «Μισάνθρωπο» του Μολιέρου, όταν της προτάθηκε να διαβάσει τη συλλογή διηγήσεων, καθώς ίσως εκεί ν’ αναγνώριζε το υλικό της επόμενης παράστασης της. ‘Οπερ και εγένετο.

«Ο άνδρας μου» κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου με επτά (από τις 11 του βιβλίου) αφηγήσεις γυναικών: Είναι παντρεμένες, καταπιεσμένες από τους συντρόφους, τις μητέρες τους ή και τα δύο, εξαρτώμενες οικονομικά αλλά και ιδεολογικά από την πατριαρχική παράδοση που καταδυναστεύει τις κοινωνίες, φοβισμένες – αλλά όχι αρκετά για να μην εξεγερθούν από τα δεσμά τους. Γυναίκες της διπλανής πόρτας, θυμωμένες και μελαγχολικές, γυναίκες που μας μοιάζουν ή μας θυμίζουν γυναίκες που γνωρίζουμε. Σε αυτά τα πρόσωπα, η Μαγκανάρη αναγνώρισε μια γνήσια θεατρική ζωηράδα (δεν ήταν η μόνη· το βιβλίο έχει ήδη θεατροποιηθεί και σε άλλες χώρες), μια σύγχρονη λογοτεχνία υψηλών θερμοκρασιών που δεν περιέγραφε μόνο σημερινές αλήθειες για τη θέση της γυναίκας στον κόσμο αλλά και παλιά, αρχαία λάθη.

Διαβάστε τη συνέχεια στο monopoli.gr