UPDATE

Αμέλια Έρχαρτ: Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι πιθανόν βρήκε το αεροπλάνο της θρυλικής αεροπόρου


JTeam

29 Ιανουαρίου 2024

Αμέλια Έρχαρτ:  Ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι πιθανόν βρήκε το αεροπλάνο της θρυλικής αεροπόρου
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι βρισκόμαστε κοντά στη λύση ενός μεγάλου μυστηρίου του 21ου αιώνα 

Η εξαφάνιση της Αμέλια Έρχαρτ πριν από 87 χρόνια πάνω από τον κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, κοντά στη Νήσο Χάουλαντ, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της να κάνει τον γύρο της Γης, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην ιστορία της αεροπορίας. Από τότε μέχρι σήμερα, αμέτρητες θεωρίες για την τύχη της έχουν προκύψει, αλλά τώρα μια ομάδα εξερεύνησης που αναζητά τα συντρίμμια του μικρού αεροπλάνου της, έδωσε ένα ακόμη πιθανό στοιχείο.

Η Έρχαρτ και ο πλοηγός Φρεντ Νούναν εξαφανίστηκαν στις 2 Ιουλίου 1937, ενώ πετούσαν πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της Έρχαρτ να γίνει η πρώτη γυναίκα αεροπόρος που έκανε τον γύρο του κόσμου. Εξαφανίστηκαν χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος, προκαλώντας τη μεγαλύτερη και πιο δαπανηρή προσπάθεια έρευνας και διάσωσης από το αμερικανικό ναυτικό και την ακτοφυλακή στην αμερικανική ιστορία. Ύστερα από 16 ημέρες, οι αμερικανικές αρχές έληξαν την έρευνά τους και στις 5 Ιανουαρίου 1939 η Έρχαρτ κηρύχθηκε νεκρή.

Σήμερα, η Deep Sea Vision, μια ομάδα με έδρα το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι κατέγραψε μια εικόνα sonar στον Ειρηνικό Ωκεανό που «φαίνεται να είναι το αεροσκάφος Lockheed 10-E Electra της Έρχαρτ». Η ομάδα, η οποία υποστηρίζει ότι σάρωσε πάνω από 5.200 τετραγωνικά μίλια του πυθμένα του ωκεανού, ξεκινώντας τον Σεπτέμβριο, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες που δείχνουν ένα αντικείμενο σε σχήμα αεροπλάνου να αναπαύεται στον πυθμένα της θάλασσας. Η 16μελής ομάδα, η οποία χρησιμοποίησε ένα υποβρύχιο drone τελευταίας τεχνολογίας κατά τη διάρκεια της έρευνας, δημοσίευσε επίσης βίντεο από την αποστολή.

Ο Τόνι Ρομέο, πιλότος και πρώην αξιωματικός πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, δήλωσε στη Wall Street Journal ότι το υποβρύχιο «Hugin», της ομάδας του, κατέγραψε την εικόνα sonar του αντικειμένου σε σχήμα αεροσκάφους περίπου 16.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια του Ειρηνικού Ωκεανού. Αυτή η εικόνα είναι λιγότερο από 100 μίλια από το νησί Howland, όπου η Έρχαρτ και ο Νούναν υποτίθεται ότι θα σταματούσαν και θα ανεφοδιάζονταν με καύσιμα, πριν εξαφανιστούν.

Πάντως, η ομάδα δήλωσε στην εφημερίδα ότι μόνο μια πιο προσεκτική εξέταση για λεπτομέρειες που ταιριάζουν με το αεροσκάφος Lockheed, θα μπορούσε να δώσει και οριστική απόδειξη για το μυστήριο. «Μέχρι να συμβεί αυτό, δεν υπάρχει τρόπος να πούμε με βεβαιότητα ότι λύθηκε το μυστήριο», δήλωσε στην εφημερίδα ο υποβρύχιος αρχαιολόγος, Άντριου Πιετρούσκα.