UPDATE

Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν: 5 κορυφαία μαγαζιά στoν κόσμο που φτιάχνουν λαχταριστά κρουασάν


Ερασμία Αρβανιτά

30 Ιανουαρίου 2024

Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν: 5 κορυφαία μαγαζιά στoν κόσμο που φτιάχνουν λαχταριστά κρουασάν
Unsplash/ Anna Bratiychuk
Η τέλεια αφορμή για να μιλήσουμε για αυτά τα τραγανά, αφράτα και βουτυρένια αριστουργήματα

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν. Η τέλεια αφορμή, δηλαδή, για να μιλήσουμε για αυτά τα τραγανά, αφράτα και βουτυρένια αριστουργήματα που έχουν - και θα έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Γλυκά ή αλμυρά, σκέτα ή με γέμιση, τα κρουασάν έχουν γίνει το απόλυτο σύμβολο της γαστρονομικής απόλαυσης.

Και κάπου εδώ, καλό είναι να γνωρίζεις ότι τα κρουασάν δεν είναι γαλλικής προέλευσης. Ο «πρόγονος» του σημερινού κρουασάν είναι το αυστριακό «kipferl» το οποίο στη γερμανική γλώσσα σημαίνει ημισέληνος. Τα πρώτα κρουασάν δημιουργήθηκαν από Βιεννέζους αρτοποιούς που ήθελαν να γιορτάσουν την ήττα των Οθωμανών εισβολέων από τους στρατιώτες της Βιέννης. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας, ωστόσο, η δημοφιλία τους εκτοξεύτηκε στη συνέχεια στη Γαλλία, χάρη στη Μαρία Αντουανέτα, όταν και απέκτησαν το όνομα με το οποίο τα γνωρίζουμε σήμερα.

Παγκόσμια Ημέρα Κρουασάν, λοιπόν, και τι καλύτερο από το να γνωρίσεις 5 κορυφαία μαγαζιά στoν κόσμο που φτιάχνουν τα πιο λαχταριστά κρουασάν.

Pâtisserie Stohrer, Παρίσι


Ιδρύθηκε το 1730, είναι το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο στο Παρίσι, αλλά η εντυπωσιακή ιστορία του, δεν σταματά εδώ. Λέγεται πως ο ιδρυτής του είναι επίσης ο δημιουργός του baba au rhum. Στην pâtisserie Stohrer, η οποία βρίσκεται σε έναν εμπορικό ημι-πεζοδρομημένο δρόμο, μπορείς να γευτείς κλασικά γαλλικά αρτοσκευάσματα, όπως éclairs, τάρτες λεμονιού, αλλά και ίσως ένα από τα πιο λαχταριστά και αφράτα κρουασάν της ζωής σου.

Le Deli Robuchon, Λονδίνο

Το πρώτο Le Deli Robuchon άνοιξε το 2019 στο Λονδίνο και τώρα έχει επεκταθεί σε 4 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το λονδρέζικο καφέ- αρτοποιείο βρίσκεται πίσω από τα viral κρουασάν σε σχήμα κύβου – ίσως τα έχεις δει στο TikTok και στα τέλη του 2022, λάνσαρε το διάσημο κρουασάν του με την ονομασία «Le Cube». Φυσικά, σε αυτό το όμορφο μέρος στη γωνία της Piccadilly St. θα βρεις και μια ελκυστική επιλογή κλασικών κρουασάν, με αφράτη ζύμη.

Lune Croissanterie, Μελβούρνη

Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να λείπει το παγκόσμιας κλάσης Lune, στη Μελβούρνη. Αν δεν το γνώριζες, οι New York Times έχουν ανακηρύξει τα κρουασάν που θα βρεις εκεί ως «τα καλύτερα κρουασάν στον κόσμο». Αφράτη ζύμη, απαλή κρούστα από αμύγδαλα, ήπια γλυκιά γέμιση στο κέντρο, δεν θα σου πούμε άλλα. Απλώς, εάν κάποια στιγμή βρεθείς στη Μελβούρνη, ξέρεις πού πρέπει να πας.

Parémi, Βιέννη

Το Parémi πήρε το όνομά του από τους ιδρυτές του, Patricia και Rémi, οι οποίοι εντρύφησαν στην τέχνη της αρτοποιίας στη Γαλλία. Σε αυτό το γοητευτικό αρτοποιείο στη Βιέννη, μπορείς να απολαύσεις καθημερινά φρέσκα γαλλικά αρτοσκευάσματα και απολαυστικά, βουτυράτα κρουασάν σε ένα φωτεινό και χαρούμενο περιβάλλον. Εκτός από λαχταριστά γλυκά, θα βρεις και νόστιμο πρωινό, καθώς και μεσημεριανό γεύμα.

Kora Bakery, Αθήνα

Ένας φούρνος- viennoiserie στο Κολωνάκι της Αθήνας, που επίσης δεν γινόταν να λείπει από τη λίστα. Εξαιρετικής ποιότητας ψωμί, πεντανόστιμα γλυκά και τραγανά και αφράτα κρουασάν, είναι μόνο μερικές από τις δημιουργίες του Kora Bakery. H ζύμη για τα κρουασάν ωριμάζει για 72 ώρες, ενώ χρησιμοποιούνται εξαιρετικής ποιότητας γαλλικό βούτυρο με ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα οποία χαρίζουν τέλεια υφή και γεύση.