UPDATE

Έρευνα: Τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου δείχνουν αν φαίνεσαι πλούσιος ή φτωχός


JTeam

1 Φεβρουαρίου 2024

Έρευνα: Τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου δείχνουν αν φαίνεσαι πλούσιος ή φτωχός
Τι αναφέρει έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης λέει ότι οι γύρω μας μπορούν να μας κρίνουν και να αποφασίσουν αν φαινόμαστε φτωχοί ή πλούσιοι, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας. Δεν είναι αστείο.

Στη μελέτη συμμετείχαν τριάντα άτομα από την Αγγλία, με μέσο όρο ηλικίας τα 22. Τους ζητήθηκε να κοιτάξουν τρισδιάστατες εικόνες προσώπων και να βγάλουν συμπεράσματα για την κοινωνική και την οικονομική τους κατάσταση, αλλά και το αν έμοιαζαν να ανήκουν σε ικανούς, ζεστούς, κυρίαρχους και έμπιστους ανθρώπους.

  • Βρέθηκε ότι τα πρόσωπα που φαινόταν «πλούσια», έμοιαζαν και πιο έμπιστα, ικανά και ειλικρινή. Είχαν πιο λεπτά χαρακτηριστικά, σηκωμένα φρύδια, κόκκινα μάγουλα και ήταν οβάλ.
  • Οι «φτωχοί», από την άλλη, είχαν χαμηλά τα φρύδια τους, κοντό πηγούνι, ψυχρό τόνο δέρματος και δεν έδιναν την εντύπωση πως ήταν έμπιστοι.

Αυτού του είδους οι εκτιμήσεις που βασίζονται αποκλειστικά στην εμφάνιση μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στα άτομα, σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, δρ Θόρα Μπγιορνσντότιρ.

Η ίδια δήλωσε: «Τα άτομα που εκτιμάται ότι ανήκουν σε υψηλή ή χαμηλή κοινωνική τάξη κρίνονται επίσης συχνά ως άτομα με ευνοϊκά ή δυσμενή χαρακτηριστικά, αντίστοιχα. Τέτοιες αξιολογήσεις σχηματίζονται ακόμη και απλώς από την εμφάνιση του προσώπου, και αυτό μπορεί να έχει ουσιαστικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της κακομεταχείρισης όσων θεωρούνται ότι ανήκουν σε χαμηλότερη κοινωνική τάξη».